Vjeru u pravosudne organe građanima Lukavca mogla bi vratiti i odluka Općinskog suda u Lukavcu vezana za predmet bespravne gradnje objekta u ulici Milerova. Slučaj koji je izazvao burnu reakciju javnosti i doveo do hitnog reagovanja nadležnih tijela, prvostepeno je okončan u korist zakona, piše RTV Lukavac.

 

“Kod suda je 23.09.2019. godine pokrenut krivični postupak protiv J.Dž. za dva krivična djela. U postuptku koji je vođen po optužnici kantonalnog tužilaštva i koji je okončan J.Dž. proglašen  je krivim”, kazao je predsjednik Općinskog suda Lukavac Enes Halilović dodaje:

Halihović također dodaje i da je usvojen imovinskopravni zahtjev oštećenog, odnosno Općinskog pravobranioca, te je naloženo rušenje objekta izgrađenog na općinskom odnosno državnom zemljištu.

Gradnja objekta započela je polovinom aprila prošle godine, građani su ogorčeno tražili pomoć od nadležnih inspekcijskih organa koji su isti zapečatili, ali gradnja je i pored toga nastavljena.

Iako se radi o prvostepenom postupku koji mora proći žalbeni rok, ovaj slučaj probudio je nadu da će se i ostali slučajevi nelegalne gradnje u gradu staviti u zakonske okvire.

Da bi se izbjegle ovakve situacije iz Općinskog suda u Lukavcu građane savjetuju da se prilikom gradnje drže propisa i urbanističkog plana i prije gradnje saglasnost potraže od nadležnih službi.

Zakon koji tretira oblast građenja po mišljenju struke je dobro postavljen i jasan, krše ga oni koji računaju na sporost i tromost državnog aparata, što u ovom predmetu nije bio slučaj.

Komentari