Općina Lukavac od Vlade Federacije BiH traži da pokrene izmjene i dopune Pravilnika o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranja vrsta zagađujućih materija, njihovih graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka, kojim bi se omogućile satne i dnevne vrijednosti PM 2,5.

Rekao je to parlamentarcima savjetnik načelnika Lukavca Jozo Tunjić na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o zagađenosti zraka.

Predstavljajući zahtjeve Općine Lukavac ističe da se od Federalnog ministarstva okoliša i turizma traži uspostava kontinuiranog mjerenja zagađujućih materija na izvorima zagađenja i da poboljša koordinaciju s Federalnom upravom za inspekcijske poslove.

Od resornog ministarstva se zahtijeva i uspostavljanje triju baza podataka, koje “moraju biti dostupne javnosti“ i to: baza podataka o dozvoljenim emisijama zagađenih materija iz okolinskih dozvola, aktuelno stanje koncentracije zagađujućih materija opasnih po život i zdravlje, podaci o radu okolinskih inspekcija.

-Nama je jasno da se u svim slučajevima ne mogu primijeniti najbolje raspoložive tehnike, ali tražimo da se zadovolji minimalni uvjet, utvrđen pozitivnim propisima, ambijentalnim i emisionim standardima. Nije normalno da privredni subjekti radije plate prekoračenje emisije, nego ulože u savremene tehnologije – rekao je Tunjić.

Također, Općina Lukavac od Federalne vlade traži da pokrene izmjene i dopune Zakona o Fondu za zaštitu okoliša radi praćenja i pravičnije raspodjele prihoda od ekoloških naknada, kao i da pokrene izmjene Zakona za izdavanje i usmjeravanje dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana da bi se poboljšalo plaćanje naknada po tom osnovu.

– Tražimo prikupljanje sredstava po osnovu ekoloških naknada, prije svega putem projekata koji se implementiraju u sredinama s povećanim zagađenjem – dodao je Tunjić.

Posljednji zahtjev upućen Vladi je da iznađe način finansiranja rekonstrukcije i proširenja toplovodne mreže u Lukavcu i prigradskim naseljima da bi se stekli uvjeti za gašenje velikog broja kotlovnica u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje.

FENA

Komentari