Almir Zulić i Edin Delić, potpisivanje memoranduma
Almir Zulić i Edin Delić, potpisivanje memoranduma "Održivi oporavak na lokalnom nivou"

Predstavnici organizacije World Vision BiH i Općina Lukavac  potpisali su danas memorandume o razumijevanju u sklopu projekta “Održivi oporavak na lokalnom nivou” koji provodi organizacija World Vision BiH s ciljem podrške oporavku lokalnih zajednica pogođenih poplavama i klizištima 2014. godine i koje su još pod rizikom od takvih i sličnih nepogoda.

-Radi se o jednoj od najuglednijih nevladinih organizacija u BiH. Čast mi je da sarađujem sa jednom takvom organizacijom i da Lukavac bude dio te značajne priče koju oni pričaju u našoj zemlji. Ovo je nastavak uspješne saradnje koju je Općina imala i prije mog mandata i nadam se da ćemo našu saranju dići i na veću razinu, zato što smatram da uvijek možemo više i bolje. Želimo biti aktivan sudionik projekata koje vodi “World vison BiH” i da možda budemo ona Općina, među ovih izabranih pet, koja će imati najbolje rezultate u ovom projektu, istakao je načelnik Općine Lukavac, Edin Delić.

Ovaj projekt je jedan od osam projekata za koje je EU osigurala 1.672.369 eura i koji će biti provedeni u narednih 12 mjeseci u cilju podrške oporavku lokalnih zajednica u BiH pogođenih poplavama.

-Ono što mi planiramo uraditi jesu intervencije saniranja klizišta, saniranje vodotoka da bismo smanjili rizike poplava u budućnosti. Taj projekat u ovih pet općina finansira delegacija Evropske Unije u BiH u vrijednosti od 220.000 eura. Naravno, ovo je samo dio programa koji EU impementira u BiH i Lukavac je jedna od općina koja je dio tog sveobuhvatnog programa. Cilj nam je da se zajednice koje su bile najviše pogođene poplavama 2014. godine oporave i pokušaju ponovo vratiti na neke normalne puteve razvoja. Ova organizacija ima veoma dobru saradnju sa općinom Lukavac gdje smo dosada implementirali nekoliko projekata a ono što želimo ovim projektom uraditi jeste da zajedno sa općinom Lukavac identifikujemo ključne lokacije i krenemo u realizaciju čišćenja kritičnih mijesta vodotoka, kazao je Almir Zulić , tehnički savjetnik za ekonomski razvoj i otpornost zajednica i porodica “World Vision BiH”.

Suradnja Općine Lukavac i World Vision BiH proteklih godina bila je dobra i sada slijedi druga faza oporavka lokanle zajednice.

– Naime, mi smo imali dobru saradnju proteklih godina i ovo je druga faza oporavka lokalne zajednice od prirodnih katastrofa. Prvu fazu je finansirala Vlada Republike Njemačke putem svoje Ambasade, dok drugu finansira EU. Mi ćemo kao lokalna zajednica učiniti sve da pokažemo najbolje razultate kako bismo ova sredstava planirana projektom namjenski potrošili i smanjili rizike od katastrofa na najkritičnijim zonama ovih naših rijeka koje prave probleme prilikom obilnijih poplava, dodao je Amir Sejdinović, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Lukavac.

Pored općine Lukavac, projekar Wordl Wisiona provodi se na području ostalih općina u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini: Gračanica, Petrovo, Srebrenik i Kalesija.

Komentari