Danas je u Općini Lukavac održana konferencija za medije na temu neizmirenih obaveza u vezi sa eksproprijacijom kuće i zemljišta na eksploatacionom polju PK Šikulje u vlasništvu Begajeta Ribića.

Konferenciji za medije prisustvovao je načelnik Edin Delić, advokat gospodina Ribića Mirza Telalović i Begajet Ribić.

Naime, porodica Begajeta Ribića jedna je od porodica koje su iseljene iz svog doma u Šikuljama. U mjesecu maju na sjevernoj etaži PK Šikulje obavljeno je iseljavanje vlasnika čije se kuće nalaze na eksploatacionom polju.

Postupak porodice Ribić vodi se od 2012. godine, a sporno je to što je rješenjem utvrđeno da je za naplatu bilo obuhvaćeno samo zemljište, bez vrijednosti kuće i  pratećih objekata. Obzirom da su se propisi koji regulišu tu oblast mijenjali, ova porodica nastavila je borbu da se i u njihovom slučaju ispoštuje naplata kao i prema drugim vlasnicima, a to je isplata sredstava za objekte koji su se nalazili na parceli.

Svjesni nepravednog odnosa tokom postupka, kao i činjenice da su iscrpljene sve mogućnosti za ispravku pravosnažnih rješenja, osim postupka na sudu, porodica Ribić u mjesecu maju je zaprijetila da će svojim životima braniti imovinu, te da se ne želi iseliti iz svoga doma.

S ciljem sprječavanja reagovanja policije, povreda i stradavanja, nastojalo se iznaći pravo rješenje, međutim do danas nije ispoštovan tada potpisani Sporazum da se 100.000 KM prikupi solidarnim učešćem radnika u Rudnicima i Elektroprivredi, na osnovu čega je i potpisan Sporazum između Općine, Rudnika Kreka i Sindikalne organizacije Rudnika, na osnovu čega je do sada prikupljeno tek nekih 10 posto potrebnih sredstava.

Općina Lukavac je kroz pomoć sindikalne organizacije prikupila i uplatila oko 40 posto, a i prilikom ove konferencije za medije Općinski načelnik Edin Delić istakao je da podržava zahtjeve porodice te smatra da su ključni nosioci obaveza Rudnici i sindikalne organizacije Rudnika Kreka i Rudnika Šikulje, a da će se na sudbini porodice Ribić pokazati kredibilnost i solidarnost uprave, sindikata, ali i Općine kao supotpisnika Sporazuma.

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić je ovom prilikom naglasio i da odgovornost za ovu situaciju snose i rukovodeći kadrovi u Rudniku i Elektroprivredi, jer se nije smjelo desiti da rudarski radovi dođu do objekata bez rješavanja stambenog pitanja.

Općina Lukavac će i dalje participirati u preuzetim obavezama i podržavati oštećenog, ali finansijske obaveze i realizaciju moraju preuzeti  Sindikati, rudari i Uprava Rudnika.

Obzirom na to da do 15. juna nije uplaćen iznos od 100.000 KM,  što je bila obaveza potpisnika, Begajet Ribić se odlučio na štrajk glađu.

Sindikalna organizacija Rudnika PK Šikulje je odlučila povući svoj potpis sa Sporazuma kojim je preuzela obavezu da zajedno sa Općinom Lukavac i Rudnikom Kreka prikupi nedostajuća sredstva za naknadu Begajetu Ribiću. Općinski načelnik i Općina Lukavac osuđuju ovakav stav Sindikalne organizacije i smatraju ga nečasnim, nepoštenim, neodgovornim i nekorektnim. Naknadu za troškove koji nastaju eksproprijacijom ne osigurava Općina, nego preduzeće koje izvodi rudarske radove i ono je dužno da osigura pravičnu naknadu svim ljudima koji budu obuhvaćeni eksproprijacijom.

-Općina Lukavac je pokušala biti konstruktivan partner u rješavanju nastalog problema, imajući na umu očuvanje radnih mjesta u rudnicima, pokušala je izdejstvovati rješenje kojim će se spriječiti najgore posljedice i smrtni ishod, kojim će se popraviti i neke greške iz pravnog sistema od ranije, i na neki način solidarno riješiti ovaj problem. Pristali smo biti dio toga na način i očekujući da Sindikat bude organizator ove akcije, kao reprezent rudara. Sindikalna organizacija je dostavila akt u kome navodi da povlače svoj potpis sa Sporazuma. Osuđujem ovaj čin kao sraman i kao nedostatak časti, rekao je predstavnicima medija Edin Delić, načelnik Lukavca.

Općina Lukavac stoji iza dokumenta koji je, kao treća strana, potpisala jer je željela dati svoj doprinos. Općina Lukavac je od nekih cca 10.000 KM koje su prikupljene u ovoj akciji osigurala 40 posto sredstava.

-Problem ove etaže je stvar koja se politizira od početka mog mandata. Sindikat je prestao biti Sindikat koji vodi računa o radnicima i radničkim pravima i Sindikat se više bavi politikom, zaštitom interesa rukovodstva u rudnicima u kojima radi i realizacijom svojih privatnih interesa. Sindikat nije napravio demonstracije pred direkcijom Rudnika Kreka niti je tražio odgovornost od istih da riješe problem na ovaj ili onaj način, nego se problem pokušavao adresirati prema Općini Lukavac, izjavio je Delić te dodao:

-Općina Lukavac je institucija koja brani interese svih njenih građana, pa tako i gospodina Ribića. Mi nemamo mogućnost da materijalnu obavezu Rudnika snosimo i finansiramo ali evo i na ovaj način podržavamo zahtjeve gospodina Ribića. Podržat ćemo zahtjeve i pravne mehanizme koje njegov advokat dalje bude povlačio s ciljem da zaštiti svog klijenta.“

Ovom prilikom Općinski načelnik je pozvao upravu Rudnika Kreka koja se još nije izjasnila po ovom pitanju, da prihvati činjenice da je ovo nedopustivo ponašanje, da iskaže svoj stav da ostaje kod obaveze koju su preuzeli i da zajedno sa Općinom Lukavac sjedne i nađe način da se izađe iz ovoga što su proizveli neodgovorni rukovodioci Sindikata.

-Pozivam komorate rudare da pitaju svoje sindikalne lidere zbog čega su ovako okrenuli leđa čovjeku u stvari koju smo svi zajednički preuzeli i obećali. Pozivam ih da pokažemo solidarnost i da pokažemo da nisu nestali oni rudari kakve naše društvo poznaje, rudari koji su vodili računa i o zajednici i o humanosti i o svim drugim elementima“, rekao je načelnik dr.sc. Edin Delić.

Na današnjoj konferenciji za medije obratio se i advokat Begajeta Ribića, gospodin Mirza Telalović koji je ovom prilikom naglasio da se očekivalo od Rudnika Kreka da će blagovremeno riješiti problem porodice Ribić iz razloga što su se i prije nego je porodica iseljena, počeli izvoditi radovi koji su ugrožavali zdravlje i živote ljudi, kao i imovinu.

Našlo se rješenje da se zajednički iznađu sredstva, imajući na umu i situaciju Begajeta Ribića ali i važnost očuvanja radnih mjesta u rudnicima. Međutim, Sindikat Rudnika ZD Rudnici „Kreka“ i Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH povukli su potpis sa sporazuma o pokretanju akcije solidarnosti u cilju prikupljanja sredstava za pomoć porodici Begajeta Ribića.

Dodao je da će zastupati gospodina Ribića i dalje i da će, uz razumijevanje Općinskog načelnika, nastaviti procedure ostvarivanja prava klijenta onako kako je to u datoj situaciji moguće, s obzirom da se porodica praktično dobrovoljno iselila, žrtvujući određeni obim svojih prava i računajući na ljudsko povjerenje i dogovor koji je ozvaničen potpisivanjem Sporazuma.

Komentari