Osmoro djece oboljele od dijabetese tip 1 sa općine Lukavac dobit će inzulinske senzore i to zahvaljujući Sporazumu koji je Općina Lukavac danas potpisala sa Udruženjem Novi Horizonti Tuzla za narednih šest mjeseci.

 

Među njima je i kćerka Nedminke Burgić, Amina, koja se sa samo tri godine suočila sa ovom bolešću i sa bezbrojnim dnevnim ubodima kako bi se dijabetes kontrolisao. Od sada to neće biti potrebno, što će za Aminu biti veliko olakšanje.

Općina Lukavac jedna je od pet na TK koja je pružila ovaj vid podrške oboljeloj djeci. Sporazum je sklopljen do kraja budžetske godine, a za ove svrhe izdvojeno je 11. 000 KM.

Nevidljiva bolest kako zovu dijabetes sa sobom nosi niz implikacija i skrivenih opasnosti, stoga je nužno držati ga pod kontrolom naročito kod djece.

Na području TK je oko 200 djece i mladih do 18 godina oboljelih od dijabetesa. Uzme li se u obzir činjenica da samo jedan senzor i čitač  koštaju oko 120 Eura, da roditelji u velikom broju slučajeva ne mogu sebi priuštiti ovakav vid usluge, svaka pomoć društvene zajednice u ovakvim slučajevima je neizmjerna, te bi ova praksa trebala poslužiti kao primjer ostalim općinama i lokalnim zajednicama.

Komentari