Imati jedan glas više od SDA, ne može se nazvati pobjedom

Povodom odluke koja je donesena na sjednici Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona o pregovorima sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demokratske akcije (PDA), iz Omladinskog pokreta ‘Revolt’ oglasili su se saopštenjem za javnost:

˝Očito da ono što se priča i ono što se radi na političkoj sceni BiH često nema veze jedno sa drugim. Segment u kojem to ponajviše dolazi do izražaja su postizborne koalicije, kada sve što je rečeno u dvogodišnjim izbornim kampanjama (činjenica je da traju od izbora do izbora) pada u zaborav.

Politička prostitucija postoji! Stoga, apsolutno ne treba da čudi što je SDP, jedna od vodećih stranaka ljevice (ako ista postoji u BiH), spremna da, po drugi put, iznevjeri one koji su joj ukazali povjerenje. Očigledno da ono što se desilo u mandatu 2010-2014.godine, pa i izborni debakl iz 2014.godine, nije dovoljno da se interesi pojedinaca stave po strani i ne pregaze data obećanja o tome kako se neće ići u koaliciju sa SDA, odnosno PDA.

No, naglasak ne treba biti na samim koalicijama, već na nečemu puno bitnijem, a to su vrijednosti. Stranka koja sebe predstavlja kao multietničku i progresivnu, koja najavljuje promjene, borbu protiv kriminala i korupcije ne bi se uopšte smjela dovesti u poziciju da svoje simpatizere/ke danima zamajava sa rekla-kazala pričama o pregovorima sa nacionalnim političkim opcijama koje godinama onemogućavaju prethodno spomenute promjene i borbe. Stranka, koja čvrsto stoji na svojim temeljima i poštuje vrijednosti i uvjerenja koje zastupa, ne bi ovakvu priču ni započinjala.

Nazivati sebe “pobjedničkom partijom” i izjavljivati da je “neprimjereno” da SDP ode u opoziciju je krajnje smiješno. Imati jedan glas više od SDA, a ukupno 10 od 35 mjesta u Skupštini kantona koji se smatra bazom ljevičarskog bloka, ne može se nazvati pobjedom. Štaviše, glasovi koje SDP dobije nisu nužno rezultat uspješnog rada te političke partije na području Tuzlanskog kantona, već želje da se konačno formira većina bez partija sa nacionalističkim predznakom koje godinama sistemski uništavaju pravosuđe, industriju, obrazovanje, zdravstvo i mnoge druge segmente naših života.

Ono što bi bilo posebno interesantno čuti od onih koji zagovaraju spornu koaliciju sa nacionalističkim partijama je slijedeće: po čemu se postizborni nacionalisti razlikuju od predizbornih nacionalista? Govorimo o istoj političkoj opciji koja se već godinama proziva za kriminal i korupciju. Ovim se SDP svrstava u red onih koji mare samo za fotelje i lične interese.

Međutim, građanstvo ne zanimaju fotelje niti lični interesi, nego konkretne akcije i odgovornost. Stoga, očekujemo od onog dijela SDP-a, koji je svjestan da ovakav potez dovodi do konačnog rušenja ljevice i njenog izjednačavanja sa truhlim, nacionalističkim političkim opcijama, da digne svoj glas i ne dopusti gaženje principa na kojima je njihova partija ostvarila uspjeh na prethodnim izborima. Novu priliku neće dobiti˝.

Komentari