Riječima dobrodošlice učenici Elektrotehničke škole u Tuzli dočekani su u novoj školskoj godini. Ova godina sasvim je drugačija u odnosu na prethodne zbog pandemije korona virusa. Maske su učenici dužni nositi tokom izvođenja nastave, a užinu moraju nositi od kuće.

 

Povratku u školske klupe obradovao se i Vedad Selimović jer smatra da ipak online način nastave nikada ne može u potpunosti zamijeniti tradicionalni:”Veoma mi je drago, nije mi se sviđala nastava online. Ne može se lako naučiti, može se prepisati. Ima i prednosti, pokušavamo se zaštiti i sve to, ali mi je drago što smo ponovo u klupama.”

Ove godine 840 učenika će pohađati Elektrotehničku školu u Tuzli. Svaki razred bit će podijeljen u dvije grupe, a dok je prva grupa u školi, druga ostaje kući. U treći razred ove škole krenuo je i Emir Selimović:”Pa izgleda mi odlično… mana su ove maske jer smetaju. Opet, ovako je najbolje da bi uspjeli završiti razred i da bi naučili nešto jer drugačije je teško učiti i pratiti nastavu.

Nakon prve sedmice u školskim klupama učenici prvih grupa drugu sedmicu će raditi od kuće, odnosno učiti pređeno gradivo i raditi zadaće, dok se novo gradivo neće raditi tokom te sedmice. Pedagogica ove škole je već uvidjela negativan efekat izolacije na učenike, dok objašnjava da online nastava nije bila ništa novo za ovu školu – oni su naprimjer i prije pandemije koristili moodle platformu.

”Izolacija i nedostatak socijalizacije ostavila je posljedice na njih. Ono što je najvažnije jeste da su očuvali svoje zdravlje, a u online nastavi smo stekli iskustva koja ćemo iskoristiti za daljnji rad. Pokazalo se da online nastava može biti dobar dodatak redovnoj nastavi i evo taj kombinovani model će nam to dopustiti,” objasnila je Lejla Halilović, pedagogica u Elektrotehničkoj školi Tuzla.

Kombinovani model nastave je ipak najbolja opcija, saglasni su u ovoj školi. Najvažnije je da se učenici pridržavaju izrečenih mjera, poručuje pedagogica. S druge strane menadžment ove škole pripremio je i prostoriju za izolaciju gdje će biti smješteni učenici ukoliko se tokom nastave primijete simptomi korona virusa. Ukoliko se ispostavi da je dijete pozitivno na COVID-19 cijela grupa učenika ide u izolaciju. No, svi se nadaju da će se odgovornim ponašanjem to izbjeći.

Komentari