U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Puračić” danas je upriličena četvrta po redu gastronomska manifestacija “Puračko ćaskanje” koja se održava u povodu dana ove Mjesne zajednice.

U pripremi tradicionalnog puračkog jela takmičilo se dvadeset ekipa sastavljenih od članova udruženja, predstavnika turističkih agencija i medija iz Lukavca, Banovića, Kalesije, Tuzle, Puračića, Dervente i Vojvodine.

-Malo pripremamo ćasku, a malo se družimo i eglenišemo. Iako su neke ekipe u zadnji trenutak otkazale učešće zbog vremenskih prilika, prezadovoljni smo odzivom. Osnovni cilj manifestacije jeste upravo zaštita i promocija našeg tradicionalnog jela, puračke ćaske, a krajnji cilj da se ona zaštiti i brendira kao tradicionalni specijalitet naših krajeva i Bosne i Hercegovine, ističe Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a “Puračić”.

Zahvaljujući svojoj tradicionalnoj recepturi, puračka ćaska prepoznatljiva je ne samo u ovim krajevima BiH, nego i šire, a najčešće se priprema u bakarnim loncima i zemljanim posudama, pojašnjava nam Fatima Nogić, članica KUD-a “Puračić” i učesnica manifestacije.

-Mi uglavnom na svim manifestacija učesestvujemo sa našom ćaskom, a želja nam je da svoje znanje prenesemo i na mlade. Ovo jelo sprema se u zemljanoj ćasi i glavni sasojci su meso, crveni i bijeli luk, biber, lovorov list i kao posljednja vrsta začina tu su klinčići koji daju karakreističan šmek, dodaje naša  sagovornica.

Među brojnim učesnicima, sreli smo i Zlatana Jogunčića iz Banovića koji se po prvi puta odazvao ovoj manifestaciji.  Kako je kazao, najbitnije je druženje, a tek onda i prezentacija gastronomskih umijeća.

-Prezdovoljan organizacijom i druženjem, a da sam imao priliku dolazio bih i ranije. Inače sam vozač po profesiji tako da sam navikao spremati jela na putu.Nadam se da mi ovo neći biti I posljednji put da učestvujem. Moj punac je tu otkako traje ova manifestacija.  Ipak, naš tajni sastojak neću otkrivati, ostaje na žiriju da proba i ocjeni naše jelo, poručuje Jogunčić.

Ekipa koja se uvijek rado odazove pozivu organizatora i uzme učešče u ovoj manifestaciji jeste ekipa Radio-televizije Lukavac.

-Mi smo svakako tu kako bismo podržali ovu, zaista, fantastičnu manifestaciju. Organizatorima zahvaljujemo na pozivu, a što se tiče kuhanja, mi smo zakuhali a šta će se skuhati to će ocjeniti žiri, kazala je Edina Husović.

U okviru manifestacije upriličena je akcija prikupljanja sredstava za liječenje Admira  Muminovića –Bučija, među kojima i aukcija slika likovnjaka i učesnika Likovne kolonije u Puračiću, sportska takmičenja te bogat kulturno-zabavni program.

Komentari