U subotu (16.09.2017.) godine na jezeru Šićki Brod, u organizaciji Ronilačkog saveza BiH i Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca, kao tehničkog organizatora, održano je Državno prvenstvo BiH i Otvoreni eko-kup u podvodnoj fotografiji za 2017. godinu.

Takmičilo se u kategoriji kompakt fotoaparata, sa tri zadane teme: slika ambijenta, ribe i makro. Na takmičenju su učešće uzeli ronioci iz Lukavca, Tuzle, Sarajeva, kao i ronilački tim jedinice za specijalne operacije MUP TK.

Nakon održanog takmičenja žiri u sastavu Adnan Drnda (BiH), Samir Solaković (BiH) i Goran Butajla (Hrvatska) odabrao je najbolje fotografije i u nedelju 17.09.2017 godine na jezeru Bistarac u Lukavcu, izvršena je dodjela medalja, pehara i nagrada.

Članovi Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca u Otvorenom eko-kupu su osvojili su jednu zlatnu, srebrenu i bronzane medalju, a na Državnom prvenstvu dvije zlatne i dvije bronzane medalje, kao i pehar za osvojeno 2. mjesto u ekipnom plasmanu.

-Ronjenje je zahtjevan sport, i sva takmičenja osim podvodne fotografije podrazumijevaju izuzetnu fizičku spremnost, dok je  podvodna fotografija takmičenje koje omogućava ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u ovom sportu, saopštili su iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

Inače, generalni sponzor prvenstva je Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ovo prvenstvo je podržala i firma Ugljo d.o.o. iz Bijeljine kao zastupnik proizvođača ronilačke opreme Mares.

 

Komentari