U organizaciji OO SDP Lukavac i na inicijativu Odbora antifašista, danas je u lukavačkom Centru za kulturu održana tribina na temu “Pojavni oblici neofašizma u BiH – Ciljevi i zadaci antifašizma”.

Tribini su priustvovali brojni građani kao i predstavnici atifašističkih društava i udruženja iz nekoliko sredina BiH, a riječima dobrodošlice, prisutnima se obratio Edin Delić, predsjednik OO SDP Lukavac i općinski načelnik.

– Ova tribina treba da progovori o tome šta je antifašizam bio onomad, a šta je danas i šta su to pojavni oblici u ovim društvenim procesima koji mogu imati korjene i naznake fašizacije društva. Fašizam kao nadmoć jedne nacije ili skupine može imati niz oblika, a mi smo društvo koje danas živi u visokom stepenu rizika od ovakvih procesa i smatramo da je potrebna identifikacija sa antifašizmom u smislu traganja za ovim pojavnim oblicima i načinima kako reducirati te oblike, ojačati društvenu svijest, kako se boriti za društvene razlike na način da svaka individua i kolektivitet ima jednaka prava. Mi smo ljudi koji priznaju različitosti ovog društva i u tom smislu mislimo da je antifašizam borba za sva prava i individue, te da u sebi sadrži i borbu i za kulturna, vjerska, religijska, nacionalna, jezička, pa i svaka druga prava, kazao je Delić.

Prema riječima Muzafera Šehovića, jednog od uvodničara i predsjednika Odbora antifašista, prilika je ovo da se razmijene mišljenja kao i da se razgovara o aktuelnom stanju u državi.

-Organizator tribine jeste Socijaldemokratska partija ali mi uvijek pozivamo sve građane da nam se pridruže i samo zajedno možemo graditi zajednički front antifašizma. Ovakve tribine su prilika da se razmijene mišljenja, da kažemo par riječi o aktuelnom stanju u državi, da pošaljemo poruku mira i dobra. Antifašizam je svjetsko dobro, univerzalna vrijednost i svi imaju pravo, obavezu i mogućnost da djeluju sa te pozicije, poručio je Šehović.

Na tribini su još govorili Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a Tuzlanskog kantona i prof.dr. Edhem Muftić , član Odbora antifašista, a nakon uvodnih izlaganja gosti su imali priliku da postave pitanja u pisanoj formi.

Komentari