U organizaciji “Bike tour”, Lukavac danas je održana treća po redu biciklijada “Jezero Modrac” na kojoj je učešće uzelo tridesetak biciklista iz Lukavca, Živinica i Tuzle.

U jutarnjim satima počelo je okupljanje učesnika kod spomen-kosturnice u parku Macan Marija, odakle su se biciklisti zaputili u vožnju kroz grad, a potom i rekreativnu MTB vožnju u dužini od 63 kilometra oko jezera Modrac.

Prema riječima Nedima Zejnilovića, predsjednika „Bike tour“, Lukavac, riječ je o zahtjevnoj stazi, te su učešće su uzeli mahom iskusni rekreativci.

-Biciklijada je upriličena i kao podrška Danima općine Lukavac, a cilj nam je, kroz ovu manifestaciju, prezentirati turističke potencijale jezera Modrac. Vozimo oko jezera i ove godine biciklijada poprima drugačiji karakter. U stuštini, riječ je o avanturističkoj turi i zahtjevnoj ruti, jer se vozi nešto više od 60 kilometara i biciklisti svakako moraju biti spremni za jednu ovakvu vožnju, izjavio je Zejnilović.

Taib Osmanbegović iz Biciklističkog kluba “Živinice”, po prvi puta vozi cijelom ovom rutom, ali smatra da staza nije toliko zahtjevna za one iskusnije rekreativce. Kako je kazao, dobra saradnja sa lukavačkim biciklistima traje već godinama.

-Naši klubovi imaju jako dobru saradnju i rado se odazivamo na ovakve manifestacije. “Bike tour”, Lukavac uvijek pravi dobre biciklijade, imaju planinarske, odnosno, MTB staze i naša ekipa iz Živinica je došla da podrži ovu manifestaciju. Dosada nisam vozio ovu kompletnu stazu i mislim da nije baš za početnike, jer ima dosta uspona i šumskih puteva koji su malo zahtjevniji, izjavio je Osmanbegović.

Prije samog starta, načelnik općine Lukavac, Edin Delić obratio se prisutnima, te pohvalio organizatore u njihovim naporima da kroz rekreativni biciklizam promovišu prirodne ljepote naše općine.

-Ovo je jedna lijepa tura oko jezera, većim dijelom kroz prirodne ljepote naše općine, koje mi afirmišemo kao staze na kojima se može i rekreacijski i turistički izgraditi jako puno toga. Ovo je jedna u nizu manifestacija koje se održavaju ovih dana, i općina je nastojala da što veći broj dobrih i zdravih inicijativa podrži. Ovo je svakako jedna od takvih inicijativa, kazao je načelnik Delić.

Suorganizatori biciklijade bili su Moto-club Lukavac, te biciklistički klub “Tuzla” i “Živinice”, dok je generalni pokrovitelj manifestacije bilo Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Svoj doprinos u organizaciji dali su i članovi OO Crvenog križa/krsta Lukavac koji su obezbjeđivali stazu.

Komentari