Folklorna sekcija Udruženja mladih „Poljice“  organizovala je prvu smotru folklora koja je okupila devet kultrno-umjetničkih društava, zajedno sa domaćinom, sa preko 150 učesnika iz Zenice, Gradačca, Živinica i Lukavca.

U svojim raskošnim i tradicionalnim nošnjama učesnici smotre su prodefilovali ulicama, nakon čega su upriličili nezaboravno veče za sve posjetitelje u velikoj sali „Agamonta“ u Poljicu.

-Naša folklorna sekcija postoji tek sedam mjeseci, a osnovni cilj manifestacije je druženje, promocija tradicije i običaja naših krajeva kao i razmjena iskustava. Također, želja nam je i da ostvarimo što bolju saradnju i sa drugim društvima u bliskoj budućnosti, kazao je Almedin Imširović, predsjednik UM „Poljice“.

Među brojnim gostima koji su plesom i pjesmom uveseljavali publiku bili su i članovi KUD “Gradina“, Gradišće-Zenica, društva koje je nedavno proslavilo 40 godina postojanja i rada.

-Skoro smo obilježili 40 godina postojanja i tom prilikom smo izdali i mogofrafiju, knjigu koja sadrži sve ono kroz što je prošlo naše društvo, a koju tradicionalno poklanjamo svim drugim kulturno-umjetničkim društvima sa kojima surađujemo i kojima dolazimo u posjete. Tako smo i ovom prilikom poklonili jednu našu monografiju UM „Poljice“. Ovom posjetom smo jako zadovoljni. Domaćini su bili dobri, srdačni,  dočekali su nas i bolje nego što smo očekivali. Predstavili smo se ovu večer „Igrama sa Sandžaka“, a imali smo i nastup našeg soliste na fruli, jednog instrumenta koji se možda pomalo i zaboravlja, ali mi ne damo da se zaboravi, te nastup naših vokalnih solista, kazao je potpredsjednik ovog društva, Sabahudin Doglod.

U bogatom programu uživao je veliki broj posjetitelja koji su aplauzom nagradili i ipratili sve učesnike ovogodišnje smotre.

Komentari