Pred mnogobrojnom lukavačkom publikom večeras je u velikoj sali Centra za kulturu održana premijera dokumentarnog filma “Monografija Sioux Lukavac”. Film svjedoči o nastanku, historijatu i razvoju navijačke grupe koja je vremenom postala simbol Lukavca i ponos.

Inicijator monografije, Neven Redžić, kazao je da je cilj projekta prikazati jednu autentičnu priču i odati zahvalnost osnivačima Siouxa.

-Želja nam je bila da prikažemo uticaj koji je ova navijačka skupina imala na Lukavac, tu simbiozu koja je stvorena između navijača i jednog grada gdje svi žive za i uz Siouxe. Cilj nam je bio napraviti jednu istinitu, autentičnu priču, bez mnogo mitologije. Ovim filmom promovišemo sve ono pozitivno što donosi jedan navijački svijet, bez huliganizma, bez obračuna. Jednostavno radi se o jednoj pozitivnoj priči, pojašnjava Neven.

Skoro dvije godine mala grupa entuzijasta i volontera radila je na ovom dokumentarcu u kojem se kao gosti i sagovornici pojavljuju bivši i sadašnji navijači. U 84 minute filma oni govore o anegdotama, uspomenama i doživljajima sa utakmica od osnivanja Siouxa 1989. godine pa do danas.

-Zbog historijske autentičnosti samog filma razgovarali smo sa momcima koji žive u Lukavcu, ali i onima koji su za vrijeme rata otišli vani, a dobro se sjećaju samih početaka. S obzirom da smo većinom amateri u ovom poslu i da smo ovaj film radili čisto na volonterskoj osnovi, prezadovoljni smo time kako je on na kraju ispao. U nekom narednom periodu planiramo izdati i pisanu verziju Monografije, kao i DVD verziju dokumentarnog filma o Siouxima, dodaje Neven.

Nakon premijere, organizatori su upriličili spektakularan vatromet i bakljadu ispred Centra za kulturu za sve prisutne goste, ali i znatiželjne prolaznike.

 

Komentari