KUD Puračić, arhiv

U Puračiću je završena 6. međunarodna smotra folklora u kojoj je učešće uzelo 12 ansambala iz Hrvatske, Turske, Makedonije i Holandije sa preko 400 učesnika.

Prema riječima predsjenika KUD Puračić cilje festivala jeste uspostavljanje prijateljskih veza kao i promocija tadicije bh. krajeva.

“Kulturno-umjetnička društva su u pravom smislu ambasadori kulture svojih zemalja i sve ono što na festivalu prenosimo daje rezultate i na drugim poljima”, kazao je Hazim Osmanović, predsjednik KUD “Puračić”.

U okviru festivala održan je okrugli sto na kojem su učestvovali stručnjaci iz oblasti tradicionalne muzike  Kim Burton iz Engleske i Sead Siočić iz Holandije.

“Ja se bavim istraživanjem izvorne muzike koja ima seoske korjene, ali ona je 100 posto savremena muzika. Ne postoji takva vrsta muzike u Evropi, a ni u svijetu koja je za sebe stvorila svojevrsnu muzičku industriju. Ona ima jednu posebnu dimenziju i ona prelazi granice i okeane, a izvornjaci su u pravom smislu veliki umjetnici”, kaže mr. Kim Burton iz Londona.

Pored okruglog stola tokom festivala upriličen je Gastro festival i prezentacija tradicionalnih bosanskih jela i to takmičarskog karaktera.

Kruna večernjeg dijela programa bila je međunarodna smotra folklora i stvaralaštva , te revija i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Kruna večernjeg dijela programa bila je međunarodna smotra folklora i stvaralaštva te revija i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji.

Opširniju fotogaleriju možete pronaći na Facebook stranici Lukavacki.ba

 

 

Komentari