FOTO: RTVTK
FOTO: RTVTK

Na današnjoj, konstituirajućoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, dosadašnji predsjednik Skupštine TK Senad Alić, upoznao je prisutne sa konačnim, potvrđenim rezultatima izbora za Skupštinu Tuzlanskog kantona. Zatim se pristupilo podjeli Uvjerenja o dodjeli mandata poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, te davanju svečane izjave.

Skupštinsku većinu bi trebalo činiti pet stranaka, a idući korak je konstituisanje klubova naroda u Skupštini, koji bi trebao biti obavljen naredne sedmice, kako bi se formiralo i novo rukovodstvo.Međutim, već sada je izvjesno da ‘građanski blok’ (SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH) neće imati dovoljan broj u Klubu Bošnjaka.

Podsjećamo, najveći broj mandata U Skupštini Tuzlanskog kantona  ima (SDP) 10, slijedi SDA sa devet, PDA sa sedam, DF sa tri, dok su po dva poslanička mandata pripala SBB-u, Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

– U saglasnosti sa predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u vlasti Skupštine TK dogovorili smo da danas radimo do 3. tačke dnevnog reda, a da ćemo nastavak sjednice održati u narednom periodu s obzirom da ćemo u idućoj sedmici dobiti i predstavnike klubova političkih stranaka u Skupštini TK, kada ćemo formirati Kolegij Skupštine TK koji će moći zakazati i nastavak sjednice kada se usaglasi skupštinska većina. Onda ćemo predlagati rukovodstvo Skupštine TK, rekao je Senad Alić.

Dževad Hadžić iz SDP-a, stranke koja je osvojila najveći broj madata, ne očekuje probleme kada je u pitanju formiranje vlasti.

– Nemamo razgovor ni sa jednom strankom koje nisu dio većine. Postoji mogućnost da SDA i PDA imaju natpolovičnu većinu u Klubu Bošnjaka, to je politička volja, ne očekujem probleme. Predsjednici pet političkih stranaka potpisali su sporazum o pricipima na kojima ćemo graditi kolaciju, razgovori se nastavljaju.

Bego Gutić iz SDA smatra da zbog stabilnosti Tuzlanskog kantona trebaju postojati usaglašeni stavovi između kolicija na svim novoima vlasti.

– Naš stav je poznat, zbog stabilnosti Kantona, prosperiteta najmnogoljudnijeg kantona, koji je operećen brojnim problemima, potrebno je napraviti široku programsku koaliciju. I ta bi koalicijska vertikala trebala biti formirana od državnog do kantonalnog nivoa. Danas je potpisana koalicija pet političkih stranaka, 19 poslanika, to nije garancija stabilnosti koju mi zagovaramo. Očekujem da će se brzo početi razgovori na nivou države i Federacije.

 

Komentari