Općinski načelnik i predsjedavajući općinskog vijeća u općinama ili općinskim vijećima višenacionalnog sastava ne mou iti iz reda istog konstitutivnog naroda odnosno iz reda ostalih, izuzev u onim općinama u kojima jedan konstitutivni narod čini više od 80% stanovnika, prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini..7
Konstituirajuća sjednica OV Lukavac - Foto: Lukavacki.ba

Danas je u PU Lukavac održana Konstituirajuća sjednica OV. Prema podacima, koje je iznio sekretar OV Lukavac, Izeta Bajrić, CIK je 1. novembra potvrdio rezultate izbornog procesa. Prema njima 12 vijećnika ispred Stranke demokratske akcije je u ovom sazivu dobilo mandat, Socijal demokratska partija (SDP) pet, Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SZBiH) tri, Demokratska fronta (DF) tri, Savez za bolju budućnost (SBB) tri, Ujedinjeni za Lukavac (SDU I LDS) dva, Nezavisna lista kandidata Dosta je bilo- jedan vijećnik, i dva iz reda nacionalnih manjina: Ramiz Frljanović i Mehmed Suljić.

Početkom sjednice, novoizabranim vijećnicima se obratio predsjedavajući OV Lukavac iz prošlog saziva, Dževdet Osmanbegović, koji im je saopštio dvije tačke dnevnog reda:

Imenovanje Komisije za izbor imenovanja i administrativna pitanja i

-Izbor predsjedavajućeg OV.

Predloženi dnevni red je jednoglasno usvojen. Za Komisiju pri imenovanju su predloženi sljedeći kandidati: Admir Turkić, Admir Mosorović i Teufik Arapčić (SDA), Hajrudin Hodžić (SDP) Emir Imamović (DF), Dževdet Osmanbegović (SZBiH), Ramiz Frljanović (iz reda nacionalnih manjina). Nakon tog prijedloga, došlo je do rasprave i nekoliko prekida.

Nakon duže rasprave i prekida prvobitna lista je ipak usvojena.

Druga tačka dnevnog reda, također je izazvala žustru raspravu, ali na kraju i napuštanje sjednice OV. Naime, za predsjedavajućeg OV, predloženi su Mehmed Suljić iz reda nacionalnih manjina i Dragan Todorović (SDP).

I oko ove tačke dnevnog reda, nastala je polemika i prema mišljenju koalicije koju čine SDP, SDU, DF, došlo je do kršenja najvažnijeg akta – Ustava FBiH jer načelnik i predloženi Mehmed Suljić dolaze iz iste skupine – ostali. Naime, prema Ustavu FBiH Općinski načelnik i predsjedavajući općinskog vijeća u općinama ili općinskim vijećima višenacionalnog sastava ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda odnosno iz reda ostalih, izuzev u onim općinama u kojima jedan konstitutivni narod čini više od 80 posto stanovnika.

Ovom mišljenju priklonili su se i vijećnici SBB-a, ali i nezavisni kandidat Sulejman Brkić (Dosta je bilo). U konačnici, neslaganje pojedinih struja rezultiralo je napuštanjem sjednice od koalicije i pomenutih istomišljenika.

“Tajnom” glasanju i odabiru novog predsjedavajućeg OV, pristupilo je 18 vijećnika: 12 SDA, SZBiH (tri), LDS (Zijad Mašić), i dva iz reda manjina: Frljanović i Suljić. Sa svih 18 glasova, Mehmed Suljić je izabran za novog predsjedavajućeg OV Lukavac.

“Meni je čast da je po prvi puta u historiji parlamentarne demokratije izabran predsjedavajući iz reda nacionalnih manjina, po nacionalnosti Rom. Svi projekti koji se budu ticali razvoja ove općine, sve odluke i rješenja moraju biti urađena tako da se u nijedan taj projekat ne unese promil vlastitog interesa. Time se otvara široko polje rada i djelovanja, te na taj način dolazimo do kreativnog djelovanja svakog pojedinca, grupe ili političkog subjekta. Mislim da nam je svima cilj raditi i djelovati u korist građana.”- rekao je predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac  Mehmed Suljić.

Svoj komentar na usvojene odluke tokom Konstituirajuće sjednica dao i je načelnik općine Lukavac Edin Delić koji je za Lukavacki.ba rekao:

“Vidjeli ste da je 13 vijećnika danas napustilo sjednicu, 18 ih je ostalo. To je jedan momenat koji nije trebao da se desi u vijeću. 18 ih je izglasalo predsjedavajućeg. Nažalost , igrom slučaja, u istoj smo skupini – ostali, jer sam se i sam izjasnio kao Bosanac i Hercegovac. U tom smislu je došlo do kršenja Ustava. To je jedna žalosna činjenica koja je na neki način trebala biti prevaziđena. Ja se nadam da ćemo raditi u skladu sa zakonom, a s druge strane što se tiče Vijeća, uložit ću najveće napore da radimo u interesu građana. Nismo birani da generiramo konflikte. Ja sam imao stav da se Ustav mora poštovati. Imali smo jasan stav pravne službe Vijeća da je to, dakle, protuustavni postupak. Tužna je i žalosna činjenica da su sjednicu napustili neki vijećnici, jer i njih je birao narod, ali bili su primorani da to urade  zbog zbog kršenja zakona, ustava, statuta i poslovnika. Malo se osjećam tužno što sam se i ja koji sam odlučio da budem ostali, zajedno sa Romima da ja budem, na ovaj način, interpretiran kao neko od koga treba štititi interes. Međutim to ni u kojem slučaju nije tako. Ja se osjećam, između ostalog, i kao Rom i mislim da sve što imamo reći o romskim problemima ja priznam. U tom smislu ovo smatram značajnim, ali nažalost evo našli smo se u jednoj pravnoj situaciji koja je bila takva. Različito smo je gledali, a ja je i dalje gledam na način kako sam je i interpretirao. Sve napore ću uložiti do normalizacije odnosa, međusobnog poštovanja kako bi se donijela kvalitetnija rješenja za naše građane. I to trebamo svi imati u vidu i ako tako budemo radili, nećemo imati problema.”

Komentari