Povodom obilježavanja 23 godine od masakra na tuzlanskoj Kapiji, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle, u organizaciji Grada Tuzla, u petak je na Kapiji održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata, a počast su odali i predstavnici Općine Lukavac.

Plaganjem vijenaca na Aleji mladosti na Slanoj banji obilježena je 23. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji u kojem je granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske, s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je više od 200 civila ranjeno.

Komemoraciji su uz članove porodica stradalih, prisustvovali uglednici iz javnog i političkog života Tuzle, Tuzlanskog kantona i federacije BiH, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem cvijeća i vijenaca na Kapiji odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

Podsjećamo, u Tuzli je 25. maja 1995. godine granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske sa Ozrena u 20:55 sati, ubijen sedamdesetjedan građanin i građanka, a ranjeno njih stodvadesetčetiri. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine. Novak Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, u junu 2009. pred prvostepenim sudom osuđen je na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle.

Komentari