Kišići, Turija.
Kišići, Turija - Foto: Facebook

Štab Civilne zaštite Općine Lukavac danas je održao vanrednu sjednicu prlikom čega je donesena Odluka o proglašenju neposredne opasnosti od poplava uzrokovanih obilnim padavinama na području Općine Lukavac.

Nakon obilaska terena registrirane su poplave na području Turije (Kišići), Dobošnica Polje i Bokavići. Na vanrednoj sjednici aktiviran je Štab civilne zaštite u cilju preduzimanja mjera na sprečavanju i ublažavanju posljedica od poplava. Shodno tome, angažovat će se potrebne snage i sredstva za realizaciju naredbi Štaba.

Iz Civilne zaštite poručuju građanima Općine Lukavac da vrše prokuhavanje vode za piće zbog postojanja sumnje da je usljed obilnih padavina došlo do zamućivanja vode, a što može uticati eventualno na zdravlje građana.

Preporučuje se svim pravnim i fizičkim licima čiji se objekti nalaze u neposrednoj blizini ugroženih područja, da poduzmu mjere samozaštite, odnosno da postupe u skladu sa svojim planovima u privrednim društvima.

Također je potrebno redovno pratiti nivo vodostaja na HA Modrac i o tome izvještavati građane, a prema posljednjim mjerenjima je stanje stabilno, a rezerva do preliva na HA Modrac iznosi 50 cm.

Upozoravaju se vozači da je došlo do zatvaranja podvožnjaka na glavnom putu M4 kod pumpe Junuzović Kopex zbog poplave, a također je bio prekinut saobraćaj na putu u Modracu zbog odrona, te se vozačima preporučuje oprezna vožnju.

Obavezuju se sve Službe Općine Lukavac da poduzimaju aktivnosti iz svojih nadležnosti u cilju realizacije zaključaka i naredbi općinskog Štaba Civilne zaštite.

 

Komentari