U prostorijama JU Centar za kluturu Lukavac održana je javna tribina na temu: Rješavanje pitanje vodosnabdijevanja u Lukavac Gradu i prigradskim mjesnim zajednicama, a u organizaciji Vijeća MZ Lukavac Grad.

Tribinu koja se održala u ponedjeljak,pratio je veliki broj građana koji su imali priliku vidjeti prezentaciju kojom je predstavljen problem, ali i jedan od mogućih načina rješavanja, sada već generacijskog problema u Lukavcu i okolini.

-Ja bih istakao da je na zahtjev velikog broja građana, Vijeće MZ Lukavac Grad usvojilo zaključak da organizuje jednu javnu tribinu koja će biti isključivo posvećena vodosnabdijevanju pitkom vodom Lukavac Grada i prigradskih mjesnih zajednica. Građani, a i Vijeće MZ traže od nadležnih, a to su prije svega Općinsko vijeće i  općinski načelnik, da građanima Lukavca obezbijedei pitku vodu. Obzirom da je 60 posto građana priključeno na ovaj vodovod, smatramo da je isključiva briga općine Lukavac da riješi problem snabdijevanja pitke vode u gradu i prigradskim naseljima, kazao je Adem Mahovkić, sekretar Vijeća mjesne zajednice Lukavac Grad.

U Lukavcu, problem vodosnabdijevanja pitkom vodom se može riješiti na nekoliko načina, a za svaki način potrebno je potršiti mnogo vremena za temeljite i komparativne analizu, a realno Lukavac nema toliko vremena.

-Proteklih mjeseci, mi smo izvrišili detaljno snimanje stanja vodosnabdijevanja, izvora, potencijalnih izvora te smo uporedili parametre onoliko kolikoj e bilo moguće uraditi za nekoliko mjeseci te smo suzili naše mogućnosti izbora na nekoliko podvarijanti i nekoliko opcija. Imajući u vidu volju i želju da se ovaj proces odvija što brže, mi ćemo pokušati kroz koncezus, kroz saglasnost građana, kroz razvijanje javnog mnijenja i javnog stava o pojedinim pitanjima pokuašti doći do međusobne saglasnosti. Ovo je projekat koji načelnik ne može sprovesti bez podrške vijeća i ostalih stranaka. Ovo ne bi trebao biti projekat jedne stranke i načelnika, jer je ovo generacijski problemi, i moramo ga apostrofirati kao problem čijem rješavanju ćemo zajedno pristupiti, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Tokom javne tribine,  predstavljeno je nekoliko potencijalnih rješenja problema, a najviše pažnje je uzeo prijedlog kojim bi se prečišćavala voda iz jezera Modrac, a isti je podržao i predsjevajući OV Lukavac, Mehmed Suljić.

Izgradnja fabrike za prečišćavanje vode predstavlja najbrže i najkonkretnije rješenje te bi se omogućilo nesmetano kontinuirano snadbjevanje pitkom vodom Lukavca i prigradskih mjesnih zajednica.

Nakon preznetacije, doneseni su zaključci kojim se predviđa sprovođenje ankete među građanima koji bi dali svoj konačan sud te da se organizuje posjeta građana nekoj fabrici pitke vode u inostranstvu, kako bi se građani upoznali sa ovom tehnologijom.

Komentari