U sali Policijske uprave Lukavac održana je Javna rasprava posvećena Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana TK za period od 2005.-2025. godine, a posebnu pažnju okupirala je tema odlagališta šljake na području između Šićkog i Bistarca.

Ovom prilikom, iznesene su informacije o do sada provedenim aktivnostima kada je u pitanju Prostorni plan TK, prezentiran je Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana TK, te su izneseni stavovi učesnika današnje rasprave.

Na današnjoj raspravi učešće su uzeli predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, IPSA Instituta iz Sarajeva kao nosioci izrade planskog dokumenta, službenici Općine Lukavac, predstavnici nevladinog sektora, aktivisti udruženja za zaštitu okoliša, predstavnici medija i ostali građani općine Lukavac.

Naime, sporni dio Nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana TK jeste odlagalište koje bi služilo za potrebe Bloka 7 TE Tuzla a koje bi se nalazilo na području općine Lukavac, tačnije zauzimalo bi oko 30 hektara lokaliteta na području općine Lukavac i oko 40 hektara lokaliteta na području općine Tuzla, a na isto bi se deponovala šljaka, pepeo i gips iz TE Tuzla.

Kako je istakao Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić, nijedno značajno pitanje se ne bi smjelo rješavati bez učešća javnosti te je u vezi s tim pozdravio današnju raspravu. Dalje je dodao da su svi oni kojih se tiče ovo pitanje, Općina Lukavac, politički subjekti, nevladin sektor i svi građani općine Lukavac zauzeli jasan negativan stav i oštro protivljenje odlagalištu šljake ali isto tako pozvao građane da na civiliziran i korektan način iznesu svoje stavove.

Gospodin Abdel Đozić, vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i građanin općine Lukavac rekao je: „Ni po koju cijenu mi ne želimo odlagalište šljake, pepela i gipsa. To je jasno kao dan. Mi od tog jasnog stava nećemo odstupiti. Mi na toj lokaciji želimo prostor za rekreaciju, a ne još jednog zagađivača“, te je zamolio nadležne da prema građanima općine Lukavac postupaju sa posebnim senzibilitetom zbog postojećih zagađivača i zagađene sredine u kojoj žive.

Poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, gospodin Suad Salibašić, poslao je poruku građanima općine Lukavac da, ukoliko se ova tačka nađe na Dnevnom redu, neće glasati i učiniti će sve da ona ne prođe i da se ne usvoji.

Jasan stav i protivljenje odlagalištu šljake iznijeli su i predstavnici MZ Bistarac Gornji. Istim povodom organizovali su sastanak, kao i zbor građana prilikom čega su naglasili da će se na sve načine boriti protiv ovog odlagališta jer bi direktno ugrozilo život i zdravlje građana i imovine. Dodali su da je Prostorni plan veoma značajan dokument i pozdravili određene izmjene i dopune.

Predstavnici udruženja za zaštitu okoliša, vijećnici u Općinskom vijeću Lukavac i građani općine Lukavac su naglasili da općina Lukavac ne želi niti jednog zagađivača više, uz to da se i postojeći zagađivači moraju dovesti u ekološke okvire.

Na današnjoj Javnoj raspravi iznesen je jedinstven stav i poslana jasna poruka: građani općine Lukavac ne žele odlagalište šljake.

Komentari