Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac, danas je organizovala akciju čišćenja obale i dna jezera Modrac. Naime, riječ je o nastavku ranije započete eko-akcije čišćenja jezera Modrac, a koju su članovi ove grupe realizirali uz pomoć Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

-Početak ove aktivnosti je bio u decembru mjesecu kada smo sredstvima Ministarstva postavili zaštitnu žičanu ogradu pored puta kako bismo stvorili fizičku barijeru za dalje bacanje smeća i što se donekle pokazalo učinkovitim. Nažalost, smeće se i dalje baca, a ono što je posebna ironija jeste da se na nekih dva kilometra ispod same ove lokacije nalazi filter stanica koja istu vodu distribuira u naša domaćinstva i koju koristimo u svakodnevne svrhe, kazao je Bilal Šarić, predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida, Lukavac.

Današnjoj akciji pridružili su se članovi ronilačkog kluba „Vidra“ iz Modriče, te Sportskog-ribolovnog društva „Smuđ“ iz Lukavca, kao i volonteri sa područja naše općine.

-Zbog vremenskih prilika imali smo manji odziv. Prijateljski ronilački klubovi koji su planirali da učestvuju u ovoj akciji zbog proglašene elementarne nepogode u Hercegovini nisu mogli danas biti sa nama. Prije dva vikenda iskrčili smo ovaj dio od niskog rastinja i granja, a danas planiramo očistiti smeće uz obalu i ogradu, kao i dno samog jezera, te površinski dio od plastičnih boca i smeća koje pluta, dodaje Šarić.

Nakon još jedne uspješno realizovane akcije, za sve goste i volontere upriličen je zajednički ručak i druženje.

Komentari