U Mješovitoj srednjoj elektro-mašinskoj školi u Lukavcu danas je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi za učenike završnih razreda, profesore i osoblje na nivou tri lukavačke srednje škole. Akciju je organizovao Crveni križ/krst općine Lukavac, a odazvalo joj se 114 osoba od čega je njih 60 darovalo krv.

Inače, ovo je peta po redu akcija darivanja krvi na području naše općine koju organizuje Crveni križ, a prva, ujedno i jedina za učenike u ovoj školskoj godini.

-Crveni križ bavi se jednom od najznačajnijih humanih aktivnosti, a to je animiranje i organizovanje akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Mi smo u ovoj godini organizirali već četiri akcije i krv je dosada dalo 168 darivalaca što je zavidan broj. Mi smo planirali da u 2018. godini održimo 19 akcija a nadam se da će ih biti i više. Ovo je akcija koja se organizira na nivou tri srednje škole. Krv je prije svega bitno darivati da pomognemo onim ljudima kojima je ova dragocjena tečnost potrebna. To je, dakle i naš osnovni humani cilj i zadatak, a ujedno znamo da je to bitno i iz zdravstvenih razloga, kazao je Kasim Softić, predsjednik OO CKK Lukavac.

Načelnik Edin Delić koji se odazvao pozivu organizatora, ovom prilikom pohvalio je zalaganje lukavačkog Crvenog križa kada su ovakve akcije u pitanju, te posebno pozdravio humanost učenika koji su danas prvi puta darovali krv.

-Mislim da je dobrovoljno darivanje vrlo važna stvar. Zahvaljujem se aktivistima Crvenog križa općine Lukavac koji vrlo vrijedno rade na ovim aktivnostima, a posebno mladima koji danas po prvi put daruju krv. Mislim da će osjećaj humanizma preovladari i od većine njih napraviti neke nove davaoce krvi. Mladi su to prepoznali, te se afirmativno se odnose prema ovome, kazao je Delić.

Kada je riječ o Crvenom križu općine Lukavac treba spomenuti i to da su nedavno dobili priznanje, odnosno zahvalnicu od Federalnog štaba cvilne zaštite za uspješnu saradnju i posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2017. godine.

Komentari