Sportsko ribolovno društvo “Smuđ”, Lukavac organizovalo je akciju čišćenja i uređenja ribolovne staze Prokosovići na jezeru Modrac, a povodom Svjetskog dana voda kao i pred nastupajuće međunarodno ribolovno takmičenje pod nazivom “U sjećanje na ribare”.

-Današnjoj akciji odazvalo se oko 60 osoba među kojima su bili ribari, mještani, građani, članovi raznih udruženja, studenti i drugi. -Općina Lukavac nam je u saradnji sa JP “Rad” Lukavac osigurala kontejner i vreće za smeće. Zahvalio bih se i Sisecam soda Lukavac koja nam je osigurala šljunak za nasipanje ove naše staze. Zadovoljni smo odzivom. Došlo je dosta ribara, mještana, ljudi iz Lukavca, studenti i nekolicina ribara iz SRD “Klen” iz Banovića. Mi planiramo danas očistiti kompletnu ribolovnu stazu Prokosovići u dužini od nekih 500 do 700 metara. Također ćemo očistiti i dio gdje se parkiraju čamci kod same brane, a poslije čišćenja pokušat ćemo navući šljunak na mjestima gdje ga fali, kazao je Alen Nuhić, predsjednik SRD “Smuđ”, Lukavac.

Akcija je organizovana u saradnji sa Općinom Lukavac, Fakultetom za tjelesni odgoj i sport UNTZ, JP „Spreča“ d.d. Tuzla, Asocijacijom „Zelene staze-Green tour”, Tuzla, Mjesnom zajednicom i Osnovnom školom “Prokosovići” i Udruženjem Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca. Kako je ovom prilikom istakao prof. dr. Muris Đug, prodekan za naučno-istraživački rad na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport UNTZ, studenti ovog fakulteta redovito uzimaju češće u sličnim akcijama koje imaju za cilj očuvanje prirodne sredine.

-Akciju smo zbog lošeg vremena i snijega prolongirali za današnji dan i, evo, došli smo s tridesetak profesora, asistenata i studenata s našeg fakulteta. Mi ovo godinama radimo i nikad ne propuštamo priliku da pokažemo ličnim primjerom da zaista treba brinuti o svojoj prirodnoj okolini, a prije svega o jednom biseru kakav je jezero Modrac, za koje se zaista nadam da će u narednim godinama dobiti na važnosti kakvu zaslužuje, poručio je prod. dr. Đug.

Za sve učesnike akcije, organizatori su osigurali hranu i piće.

Komentari