Na poligonu iza OŠ Lukavac Mjesto u subotu je u organizaciji KUD “Rudar” Lukavac održana 12. međunarodna smotra folklora koja je okupila pet kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Hrvatske i Makedonije.

Učesnici smotre, Centar za etnologiju i folklor „Aleksandar Turundžev“ Bitola (Makedonija), KUD „Starča“ Gornji Bogićevci (Hrvatska), KUD „Lola“ Sarajevo (BiH), KUD „Blagaj“ Blagaj (BiH) i domaćin KUD Rudar Lukavac, defilovali su ulicama Lukavca nakon čega su predstavili svoje igre na bini koja je instalirana poligonu pored OŠ Lukavac Mjesto.

-Drago mi je što je ovoliki odziv na ovu smotru. Nama je  ove godine 40. rođendan  neprekidnog rada i postojanja. Imali smo i promociju knjigu povodom tog jubileja. Sinoć smo imali jedan koncert na kojem su učestovali naši gosti, a sticajem okolnosti, naši gosti iz Bugarske iznenada su morali nazad tako da večeras neće nastupati, ali opet to neće uticati na bogat program ove smotre na kojem će nastpati društvo iz Blagaja, Makedonije, Hrvatske i Sarajeva, izjavio predsjednik KUD “Rudar” Lukavac.

Načelniku Općine Lukavac, Dr. Edinu Deliću pripala je čast da otvori 12. međunarodnu smotru folklora.

-Dozvolite da se zahvalim našim gostima iz ovih nama dragih država, što su prevalili dalek put da budu ovdje sa nama. Želim da imaju ugodan boravak, želim da sve prođe veselo i raspjevano i da ponesu lijepe uspomene iz mjesta odakle je teško otići a da ne ostane neka emocija ili neko sjećanje. Ova manifestacija značajna je po ovom jubileju kakav nećemo imati još deset godina i ja čestitam organizatoru na svemu što su uradili do sada, od publikacije pa do ove manifestacije u kojoj se uistinu osjeti sjajna atmosfera, rekao je načelnik Općine Lukavac, Edin Delić kome je po drugi put pripala čast da otvori smotru folklora u Lukavac Mjestu.

Inače, pokrovitelji ove  manifestacije bili su: Općina Lukavac, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Komentari