U kabinetu Općinskog načelnik Edina Delića održan je sastanak u vezi problema vodosnabdijevanja u MZ Puračić kojem su prisustvovali načelnik sa saradnicima, predstavnici mještana MZ Puračić, predstavnici JP RAD Lukavac, predstavnici Vijeća MZ Puračić i predstavnici GIKIL-a.

Na sastanku je predloženo nekoliko načina izlaska iz ove nepovoljne situacije za mještane Mjesne zajednice Puračić.

Podsjećamo, više stotina građana Puračića koji imaju priključak na gradsku vodovodnu mrežu u posljednje vrijeme se suočavaju sa problemom vodosnadbijevanja. Vode, kako sami navode,  više nemaju nego što imaju.

Grupa mještana je dva puta organizovala zbor građana, a pisali su i slali zahtjeve Vijeću MZ Puračić i nadležnim općinskim službama, tražeći rješenje njihovog problema. Između ostalog, tražili su i zajednički sastanak kod načelnika Općine Lukavac Edina Delića, koji jei realizovan. Prisutni su bili načelnik sa saradnicima, vijećnici i građani MZ Puračić, predstavnici JP “Rad” i kompanije GIKIL.

Sistem gradskog vodovoda u Lukavac Gradu i prigradskim naseljima je poprilično složen. VP “Spreča” vodu ustupa, odnosno prodaje, GIKIL-u, onda ova kompanija, nakon tretmana na filter stanici, vodu dalje distribuira prema JP “Rad”, a ovo preduzeće građanima. U slučaju MZ Puračić je to još složenije, jer se kao distributer pojavljuje Vijeće MZ Puračić, koje distribuira i naplaćuje vodu.

Na sastanku u Općini Lukavac predstavnici GIKIL-a su istakli problem dugovanja JP “Rad” prema ovoj kompaniji od preko 2 miliona KM, ali je ovih dana sklopljena vansudska nagodba. Na filter stanici će biti sanirani određeni kvarovi na pumpama, pa bi to moglo uticati na isporuku veće količine vode prema JP “Rad”,odnosno građanima.

Iz JP “Rad” su naglasili da raspoložive količine vode distribuiraju prema korisnicima, uz konstataciju da je ona u posljednje vrijeme ograničena zbog problema na filter stanici. Zbog toga, osim Puračića, i u samo gradu, te drugim prigradskim mjestima, nedostaje vode. Uz to su prisutni i problemi sa naplatom.

-Na našoj općini se voda dostavlja građanima vrlo komplikovanim sistemom, JP Spreča prodaje vodu GIKIL-u, GIKIL isporučuje vodu JP RAD a JP RAD isporučuje građanima, a u slučaju MZ Puračić, JP RAD isporučuje vodu Mjesnoj zajednici pa ona distribuira građanima. U tom sistemu, čitavom lancu, vrlo je kompleksno, svi svima duguju. JP RAD pet godina ne plaća svoje obaveze prema GIKIL-u, s druge strane GIKIL prema Spreči d.d. ima velika dugovanja i u tom čitavom začaranom krugu došli smo do toga da se smanjuju količine i da trpe građani. Naš stav ovdje danas je bio da građani prvo moraju imati vodu i tražili smo da se interventno otklone tekući problemi u GIKIL-u i JP RAD, da se voda aktivira što je prije moguće, što je kratkoročno rješenje, a dugoročno rješenje je da JP RAD ili onaj ko upravlja vodosnabdijevanjem u općini Lukavac, mora preuzeti sistem vodosnabdijevanja u MZ Puračić, izjavio je nakon sastanka Dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Kada je u pitanju postavljanje pumpe što bi trenutno omogućilo uredno vodosnabdijevanje, na sastanku je predloženo da GIKIL izdvoji sredstva za pumpu, a ako to GIKIL ne uradi, prijedlog je da Općina Lukavac i JP RAD zajedničkim sredstvima riješe taj problem.

Admir Turkić, predsjednik Vijeća MZ Puračić

Gospodin Admir Turkić, predsjednik Vijeća MZ Puračić, naglasio je da su ovi problemi nastali davno, te da su teško rješivi ali da Vijeće Mjesne zajednice stoji na raspolaganju za njihovo rješavanje.

Predstavnica mještana MZ Puračić Dženana Teufiković istakla je da je današnji sastanak bio dobar i da očekuje da će se konačno poduzeti nešto po pitanju problema vodosnabdijevanja sa kojim se već duži period susreću mještani MZ Puračić.

Dženana Teufiković, predstavnica mještana Puračić

Dogovoreno je da urgentno kompanija GIKIL izdvoji sredstva za sanaciju pumpi na filter stanici, a ako to ne učine u toku dana, onda će zajednički troškove snositi Općina Lukavac i JP “Rad”. Predstavnici grupe građana iz MZ Puračić i predsjednik Vijeća MZ Puračić smatraju da je rješenje definitivno da JP “Rad” preuzme upravljanje vodovodom u Puračiću.

Komentari