U organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, a u okviru obilježavanja programa “Globalne sedmice poduzetništva”, u J.U. Mješovita srednja ekonomsko-hemijska škola u Lukavcu održan je školski čas na temu “Zašto postati poduzetnik”.

Oko 30 učenika četvrtih razreda ove škole imalo je priliku upoznati se sa osnovama poduzetništva, odnosno, prednostima i nedostacima osnivanja i vođenja vlastitog preduzeća ili obrta.

-Želimo prezentirati mladima da samozapošljavanje nije tabu tema, odnosno da ima mnogo i prednosti i prilika na tržištu koje treba iskoristiti, te eventualno osigurati sebi zaposlenje nakon završetka srednje škole, kao i uspjeh na tržištu rada, kazala je Mirela Omerović, stručni saradnik za obrt u Ministarstvu razvoja i poduzetništva TK.

Učenicima se, ovom prilikom, obratio i Eldin Brkić, izvršni direktor Lafat komerc d.o.o., Kalesija koji ih je upoznao sa dosadašnjim radom i ostvarenim rezultatima ove kompanije.

-Mi smo partneri resornog ministarstva u ovom projektu i na neki način smo dobili priliku da učenicima prenesemo svoja iskustva iz privrede, da ih potaknemo na razmišljanje u smijeru osnivanja vlastitog biznisa ili obrta, dodaje Brkić.

-Meni se ovaj čas zaista dopao i smatram da je ovo jako korisno u smislu da nam daje poticaj da i mi sutra razmišljamo o pokretanju svog biznisa, da ne očekujemo nešto od drugih, da se sami lakše snađemo u životu. Ja lično razmišljam u budućnosti nastaviti očev biznis, ali ga i proširiti, poručio je učenik ove škole, Emir Imširović.

Ovim programom obuhvaćeno je ukupno pet srednjih škola na području kantona, a dosada je školski čas održan u četiri općine: Tuzla, Kalesija, Lukavac i Srebrenik. U srijedu je planiran i posljednji školski čas na temu poduzetništva u općini Banovići.

Komentari