Sastanak sa predstavnicima UNHCR-a i organizacije
Sastanak sa predstavnicima UNHCR-a i organizacije "Hilfswerk" (HWA) iz Austrije - Foto: Ermin Ribić

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić sastao se sa predstavnicima UNHCR-a i organizacije “Hilfswerk” (HWA) iz Austrije.

Tokom sastanka bilo je govora o aktivnostima, metodologiji i dinamici implemantacije projekta “Pomoć povratnicima i raseljenim licima u šest odabranih općina/gradova kroz blisku saradnju sa lokalnim vlastima”, a za koji je UNHCR odobrio finansijska sredstva ukupne vrijednosti 2,5 miliona KM.

-Projekat će biti implementiran od strane našeg partnera “Hilfswerk”, Austrija, a sastoji se od implementacije jedne nove metodologije za izbor i pomoć naugrožnijim osobama iz dvije grupe, a to su raseljena lica i povratnici u općinu Lukavac. Metodologija koju ćemo koristiti bila je korištena u predhotnom projektu IPA 2012. u deset općina u kojima smo ih provodili. Nakon što smo uspješno priveli taj projekat kraju, metodologija se pokazala kao veoma učinkovita i istu primjenimo na općinu Lukavac i još pet drugih općina, kazao je Olivier Moquet, šef operacija UNHCR-a BiH.

Olivier Moquet, šef operacija UNHCR-a BiH - Foto: Ermin Ribić
Olivier Moquet, šef operacija UNHCR-a BiH – Foto: Ermin Ribić

Trajanje projekta je dvanaest mjeseci i implementira se u šest općina BiH. Prema riječma Azeme Avdušinović, program menadžera organizacije “Hilfswerk”, Austrija, cilj projekta jeste ekonomski osnažiti ugrožene porodice povratnika i raseljenih lica, te stvoriti preduslove za njihov lakši povratak i opstanak.

 

-Porodice će biti podržane zavisno od njihove radne sposobnosti, njihovih resursa koje posjeduju i kompletna situacija svakog korisnika će biti razmatrana kako bi im se pružila što adekvatnija pomoć. Prvi predznak ovog projekta je ugroženost i potreba za pomoći. Dakle, ovaj projekat nema nacionalni preznak. Korisnici trebaju imati status raseljene osobe ili povratnika, da je njihov socijalni status težak, da su nezaposleni, materijalno lošeg stanja itd. Pomoć će im biti pružena u skladu sa njihovim radnim sposobnostima, dodaje Avdušinović.

Azema Avdušinović, program menadžera organizacije "Hilfswerk", Austrija - Foto: Ermin Ribić
Azema Avdušinović, program menadžera organizacije “Hilfswerk”, Austrija – Foto: Ermin Ribić

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić istakao je važnost samog projekta za našu općinu.

-Činjenica da se Lukavac našao među šest općina u BiH koje zadovoljavaju kriterije ovog projekta potvrđuje ono što sam ranije govorio a to je da je ovo općina sa vrlo velikim problemima a najvećim razvojnim šansama u BiH. Meni je drago da UNHCR implementira upravo takve projekte koji se fokusiraju na ekonomsku održivost. Naš cilj je da budemo najuspješnija općina među ovih šest odabranih, te da otvorimo vrata za neke buduće projekte kojim ćemo podsticati razvoj ruralnih sredina. Nedavno je osnovana i Lokalna akciona grupa (LAG) “Modrac” koji korespondira sa ovim projektom tako da će i ova grupa biti uključena kao podsticaj u realizaciji. Ostaje nam da odaberemo porodice i implementiramo ovaj projekat, ističe načelik Delić.

Edin Delić, načelnik općine Lukavac - Foto: Ermin Ribić
Edin Delić, načelnik općine Lukavac – Foto: Ermin Ribić

Pored Lukavca, projekat će se sprovoditi i još pet općina, odnosno, gradova i to: Čapljina, Kotor Varoš, Doboj, Novi Grad i Bihać.

 

Komentari