Sastanak sa delegacijom Samostalnog sindikata hemije i nemetala

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić sastao se danas sa delegacijom Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBiH i zamjenikom generalnog sekretara Svjetske Federacije Sindikata “IndustriALL Global Uninon”, Kemalom Ozkanom gdje je razgovarano o trenutnim problemima sa kojima se sindikati susreću.

Tokom sastanka načelnik Delić izrazio je spremnost i volju općine Lukavac da da svoju podršku u radu Sindikata, te poručio kako će u svom mandatu imati vrlo jaku sindikalnu osjetljivost.

-Ja mislim da je nama potrebna jaka sindikalna scena. Moja poruka sindikalcima jeste, da je nophodno organizovanje, neophodna je borba, a poruka poslodavcima da moraju poštovati radnička prava i da moraju poštovati pravo na sindikalno organizovanje. Ja ću biti načelnik koji će u svom mandatu imati vrlo jaku sindikalnu osjetljivost i kada nešto treba bilo kom od ovih velikih sistema, odnosno onih koji zapošljavaju ljude, biti će obavezno uključenje sindikalnih lidera u tu agendu. Nužno je čuvati sindikat od politike i politikanstva bilo koje vrste. Ja se nadam da ćemo u tom smislu u Lukavcu biti na podiju gdje će se takve stvari dešavati dok sam ja u mandatu, poručio je načelnik.

Kako je istakao gospodin Kemal Ozkan, “IndustriALL Global Union” predstavlja oko 50 miliona radnika iz 140 zemalja svijeta, a njihova članica je i Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH.

-Lukavac je značajan industrijski grad u BiH i mi smo danas imali niz sastanaka sa Vladom TK, različitim kompanijama i načelnikom općine Lukavac. Znamo da je BiH prošla kroz vrlo teško razdoblje i zato pratimo ekonomski razvoj i razvoj društva što nam je značajna stvar. Mi želimo vidjeti BiH kao zemlju mira, napretka i stabilnosti, u kojoj postoji pravi socijalni dijalog i gdje su radnici uključeni u sve procese razvoja društva, dodao je Ozkan.

Pored predsjednice Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBiH, Kate Iveljić, sastanku su prisustvovali i predsjednici Sindikalnih organizacija “GIKIL”,”Sisecam Soda”, “Solana”, “Dita” i  “Buscherhoff-Plastikal” iz Kalesije.

-Mi želimo da uspostavimo socijalni dijalog na lokalnom, kanotnalnom kao i na svim niovima kako je to Ustavom predviđeno. Mi ćemo se zalagati i pregovarati za veća radnička prava u svim granama i dijelatnostima.  Socijalni dijalog u ovoj grani došao je u pitanje, a obzirom da se veliki broj naših kompanija, odnosno zaposlenih članova sindikata nalazi na ovoj lokalnoj zajednici. Danas želimo sa načelnikom Delićem skupa razgovarati o tome koji su to problemi Sindikata, te da se da podrška u daljem radu, kazala je Iveljić.

Inače, ista delegacije je ranije u toku dana imala sastanak i sa premijerom TK, Begom Gutićem, a posjetili su i “Sisecam Soda”, Lukavac.

Komentari