U velikoj sali Centra za kulturu Lukavac, sinoć je održan protestni skup pod nazivom „Kraj nasilju“ a zbog velikog zagađenja zraka, vode i tla na području naše općine.

Skup su organizovale nevladine organizacije „Forum za zaštitu okoliša“, „Lukavac 75.300“ i Udruženje građana „Naše zdravlje“, a prisustvovali su mu i građani koji su na ovaj način željeli ukazati na značaj i potrebu rješavanja ovog poblema.

-Tražimo da se primjenjuju propisi u BiH koji su u skladu sa evropskim normama, te da se što prije dovede stanje na nivo predratnog. Danas je stanje bar deset puta lošije kada je riječ o negativnom utjecaju na okoliš, kazao je Zejnil Suljkanović iz „Foruma za zaštitu okoliša“.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se ispred organizatora skupa obratio prof. dr. Edhem Muftić, navodeći da je Lukavac jedna od najzagađenijih sredina u regionu, a njeni građani najbolesniji. Svjesni su, dodaje kako se ovaj problem ne može riješiti brzo i jednostavno, ali određena rješenja su moguća.

-Iz ovakvog stanja je teško izaći, ali rješenja su moguća. Naši zakoni nisu toliko loši ali se ne provode. Mi iz nevladinih organizacija smo svjesni da se sve to, što se stvaralo decenijama ne može brzo riješiti ali se mora i može efikasnije i energičnije rješavati, dogovorom, planski i odgovorno, te sankcijama sanirati i popravljati stanje, kazao je između ostalog Muftić.

Na skupu su još govorili advokat Nisad Omerović, dr. Dajana Čolić, Amira Iković iz UG „Naše zdravlje“, Nahil Ćosić, te Adem Mahovkić. Prisutnim građanima se obratio i načelnik, Edin Delić, ističući da po pitanju stanja okoliša općina nema velike nadležnosti.

Ipak, dodao je, kako treba zahtijevati kontinuirano poboljšanje stanja, te da se ono može popraviti, ali ne tako brzo. Ovom prilikom donjeti su zaključci i zahtjevi koji će biti upućeni nadležnim institucijama.

Komentari