Na inicijativu Grupe za dobrobit djece općine Lukavac a u saradnji sa Udruženjem građana „Mali svijet“ danas je u Centralnom spomen parku u našem gradu održan prodajni bazar pod nazivom „Budi mali svijet“ , a povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Cilj ovog bazara bio je da se od prodaje rukotvorina, napravljenih od strane učenika lukavačkih osnovnih i srednjih škola, pomogne u osposobljavanju Centra za ranu intervenciju „Mali svijet”.

– Cilj ovog bazara jeste prezentovanje osnovnih i srednjih škola, odnosno njihovih rukotvorina i tih dječijih radova, te pomoć u otvaranju Centra za ranu intervenciju “Mali svijet” a čije je otvaranje zakazano za 18. april ove godine gdje opet pozivamo Grupu za dobrobit djece i sve građane da nam se pridruže. Danas je veliki broj djece sa roditeljima koja dolaze u „Mali svijet“ na terapije, a koji su tu došli iz razloga da se druže, da se socijalizuju, da ih upoznamo sve i shvatimo da im je samo potrebna podrška, malo vremena i puno, puno ljubavi , kazao je Almedin Imširović iz UG “Mali svijet”, Lukavac.

Nakon mirne šetnje kroz grad, mališani iz UG „Mali svijet“ su se zajedno sa svojim roditeljima i terapeutima pridružili ovom bazaru, gdje su simbolično pustili plave balone u zrak.

-Naše Udruženje unazad nekoliko godina obilježava ovaj dan. Simbolično puštamo plave balone u zrak, obučemo plave majice ili nešto slično i damo podršku ovoj populaciji i njihovim roditeljima, te širimo svijest o autizmu. Ove godine nas je Grupa za dobrobit djece još više motivisala pa smo se udružili s njima i, evo, danas smo tu, na ovom prelijepom mjestu, da bismo svi zajedno pružili podršku, proširili svijest o autizmu i ujedno pomogli u osposobljavanju Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“, koji je, evo, u završnoj fazi, dodaje Amela Mujkić, logoped u UG „Mali svijet“.

Pored mnogih građana koji su se odazvali današnjem bazaru, svoju podršku dala je i NVO „World Vision“ na čiju je inicijativu krajem 2016. i osnovana Grupa za dobrobit djece općine Lukavac. Grupu danas čine predstavnici svih javnih, obrazovnih i vjerskih institucija iz Lukavca, te organizacija civilnog društva, s ciljem unapređivanja dobrobiti djece na lokalnom nivou, te jačanju međusobne saradnje u zaštiti djece od svakog oblika nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja.

-Meni je zaista velika čast što je danas ovdje veliki broj škola koju se uključile i naravno, Crveni križ općine Lukavac, tako da jedna velika pohvala svima njima koji su prepoznali ovaj prodajni bazar „Budi mali svijet“ kao podršku osposobljavanju Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“, Lukavac. Ja vjerujem da će i današnji novčani prilog pomoći u poboljšavanju uslova kako bi djeca koja dolaze u Udruženje „Mali svijet“ imali što adekvatniji oblik terapija i tretmana, poručila je Nina Zupan iz NVO „World vision“.

Komentari