U organizaciji JU Javna biblioteka Lukavac danas je održan 27. po redu  pjesnički memorijal “Avdo Mujkić”, a u znak sjećanja na ovog istaknutog književnika.  Kao i svake godine pa tako i ove memorijal je u našem gradu okupio mnoge ljubitelje pisane riječi, umjetnike, goste i prijatelje.

-Avdo Mujkić nije samo bio pjesnička, kulturološka, književna avangarda, već i istinski vizionar koji je za razliku od mnogih nas, običnih smrtnika, imao pogled trideset godina unaprijed. Ova manifestacija, pored činjenice da afirmiše mnoge poznate i nepoznate autore, u posljednjih desetak godina poprimila je jedan drugačiji karakter od prvobitnog koncepta kada je u pitanju njegovanje stvaralaštva Avde Mujkića. Vidimo da kroz manifestaciju danas otvaramo prostor za mnoge ljude koji dolaze kako sa lokalnog, kantonalnog pa i šireg državnog nivoa, kazao je Mihad Sakić iz JU Javna biblioteka Lukavac.

U okviru bogatog programa manifestacije otvorena je samostalna izložba fotografija “Pogledi”, Samira Zahirovića iz Tuzle  o kojoj je govorio Ozren Božanović, dok su u zavičajnoj sobi lukavačke biblioteke predstavljena stvaralaštva sekcije “Kućne radinosti” i GKUD “Lukavac”.

-Mislim da je ovo isto jedan lijep početak saradnje, neke buduće, sa Javnom bibliotekom Lukavac. Sa Grupom Lucido sarađujem jako dugo i mislim da je ovo već 40. projekat na kojem smo već skupa. Ono što je karakteristično za ovu izložbu jesu pogledi, te zato i nosi takav naziv. Svakodnevno srećemo različite ljude, lijepe i interesantne, ali je pogled ono što vi uhvatite, ta boja očiju je nešto što vidite u čovjeku i što vas zainteresuje da napravite nekoliko potreta, kazao je prilikom otvaranja izložbe autor Zahirović.

U tematskom dijelu programa koji je posvećen liku i djelu Avde Mujkića, govorili su njegovi dugogodišnji prijatelji Edhem Muftić i Mirsad Kunić, dok su prigodnim recitalima manifestaciju upotpunili učenici Osnovne škole “Lukavac Grad” i JU Mješovite srednje elektro-mašinske škole.

Ovom prilikom predstavljene su i dvije knjige, zbirka poezije “Cesta za nigdje”, autorice Minele Moranjkić-Ćosić, te knjiga “Vrijeme Hrabrih”, mladog lukavačkog autora Amara Velagića.

Komentari