Općina Lukavac i Nacionalni demokratski institut u Bosni i Hercegovini (NDI BiH), upriličili su okrugli sto na temu “Primjena postojećih zakona i propisa u sektoru zaštite okoliša” uz želju da se na ovaj način povežu različiti akteri koji će imati priliku da otvore dijalog o bitnim pitanjima za građane i građanke.

Moderator skupa bio je prof.dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, a pozivu su se odazvali  gradonačelnici i vijećnici  Zenice, Kaknja, Tuzle, Maglaja, Lukavca, Novog Grada, Broda i Sarajeva, zatim predstavnici federalnog Ministarstava za okoliša i turizam FBiH i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u RS, te nevladine organizacije iz oblasti zaštite okoliša.

Stanje okoliša i razvijenost ekonomije su direktno vezani. Vi nemate zemlje sa visokim standardom života u kojoj je ekologija u stanju kakva je naša. Mi danas imamo veliki intenzitet narušenog okoliša i moramo shvatiti da borba za okoliš nije samo borba za zadravlje, već borba za razvoj ove zemlje. Mi nećemo krenuti dalje dok ne eliminišemo deponije smeća, dok ne popravimo zrak i u tom smislu je ovo iznimno važna tema. Iskreno sam obradovan kada sam vidio goste iz raznih krajeva BiH i nadam se da ćemo odavdje poslati jednu od poruka a to je da ne možemo očekivati da se dese čuda u kratkom vremenskom periodu.” – rekao je za Lukavacki.ba Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Inače, Nacionalni demokratski institut u Bosni i Hercegovini (NDI BiH), u sklopu svoga rada, realizuje niz okruglih stolova, a Lukavac je domaćin prvog okruglog stola koji se održao na temu Primjena postojećih zakona i propisa u sektoru zaštite okoliša.

Zakoni bi mogli pomoći u potpunosti ukoliko se primjenjuju. Ovi zakoni o zaštiti okoliša su na snazi od 2003. godine, a od 2006. godine se intenzivnije provede u smislu izdavanja okolišnih dozvola. Naravno, tu je čitav niz drugih propisa koji uređuju problematiku zaštite zraka, upravljanje otpadom i slično. Smatram da je ta legislativa za naše prilike dosta dobro postavljena, a bit će zahtjevnija kada dobijemo kandidatski status kao članica EU. Kada je u pitanju problemi zagađenja zraka,u potpunosti je u rukama kantona da vrše monitoring i da procjenjuju kada imaju pragove upozorenja, odnosno, kada su uzbunjujuće situacije kako bi se moglo postupati u određenim mjerama. Poseban problem zagadenja zraka imaju Sarajevo, Zenica i Tuzla, odnosno ti kantoni, pogotovo u zimskom periodu. Identificirali smo i izvore zagađenja u saradnji sa kantonima i općinama i sada je pitanje da se upustimo u neke konkretne mjere.” – rekao je Dr.sc. Mehmed Cero, pomoćnik ministra u Federalnom minisstarstvu okoliša i turizma za Lukavacki.ba.

Komentari