Danas je u sali JU Javna biblioteka Lukavac u okviru lukavačkog sajma održan Okrugli sto na temu „Aktivno učešće mladih u lokalnim zajednicama, izazovi i perspektive“.

Uz načelnika Općine Lukavac Edina Delića diskusiji je bio prisutan i ataše za kulturu i obrazovanje ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Drew Giblin.

-Sretan sam da budem ovdje danas ispred Američke ambasade u BiH i da mi podržimo inicijative mladih u cijeloj BiH. Ovo je primjer kako mladi mogu i moraju da rade na svojim inicijativama. To je prilika za BiH koja ima mnogo potencijala, i od mladih i od turizma u lokalnim zajednicama u cijeloj Bosni i Hercegovini. Američka ambasada podržala je dosta inicijativa sa mladima, otprilike 163 zajednice sa oko 12.000 učesnika i to je dokaz da mladi mogu biti lideri u budućnosti i da mogu kreirati svoje prilike, kazao je Drew Giblin koji je istakao da mu je zadovoljstvo što je danas ovdje uz Edina Delića koji je bio u Americi kroz Fullbright Program.

-Načelnik je bio u Americi kroz naš Fullbright Scholar Program. Kada mi podržimo razmjene, želimo da vidimo da se učenisici vrate u BiH i da prenesu svoje iskustvo i da rade na boljoj Bosni i Hercegovini i zato ćemo mi podržati inicijative.

-Na mladim svijet ostaje, a mi stari smo tu da stvorimo uslove da pomognemo. Općina Lukavac ove godine ukršta nekoliko inicijativa koje smo ranije vodili sa različitih strana. Osnivamo centar za mlade, zatim inkubacioni centar za edukaciju mladih, a danas ovdje imamo i goste iz Američke ambasade u BiH koja aktivno podržava inicijative mladih  što predstavlja priliku da razmijeno iskustva i da se bolje upoznamo, kazao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac i dodao da će uskoro zvanično startat Centar za mlade Općine Lukavac koji će biti okosnica aktivizma.

Delić je ovom prilikom najavio i saradnju sa  Centrom za robotiku i edukaciju u oblasti programiranja robota iz Tuzle s ciljem stvaranja inkubacionog centra za mlade od kojih će mladi imati najveću korist.

-Programiranje industrijskih robota je tema koja poprilično nije zastupljena na ovim prostorima, ali mi smo pokrenuli inicijativu kako bi mladim ljudima obezbjedili edukaciju, a samim time i način umrežavanja sa njihovim kolegama u inostranstvu i regiji, kazala je Jasmina Numanović-Stjepanović, projekt menadžer u Njemačkom centru za robotiku DKR u Tuzli koja je dodala da u planu projekat sa Općinom Lukavac u cilj umrežavanja mladih kroz inkubacioni centar.,

Mladi u našem društvu imaju mnogo gorućih pitanja, a današnji okrugli sto za cilj ima pokretanje inicijativa koje će pokrenuti rješavanje problema mladih.

-Cilj okruglog stola jeste pokretanje pitanja mladih koja su veoma zastupljena, poput strategije za mlade koje nedostaje, krovne organizacija za mlade koju nemamo, a zakonski je obavezna. Mi planiramo pokrenuti ta pitanja  kako bi mladi dobili centraliziranu organizaciju kojoj bi se mogli obratiti, rekao je Eldar Mujagić, učesnik okruglog stola.

Komentari