Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, večeras je u Centru za kulturu u Lukavcu upriličen svečani godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva “Puračić” , kao i izložba radova nastalih na ovogodišnjoj, trećoj po redu, puračkoj likovnoj koloniji.

U okviru koncerta pod nazivom “Od srca za BiH” na sceni su nastupile gotovo sve postave društva sa preko stotinu članova, a mnogobrona lukavačka publika, pored izložbe, imala je priliku uživati u pjesmi, recitalima i odabranim koreografijama iz njihovog bogatog reportoara.

-Iskoristio bih priliku da svim Bosancima i Hercegovcima čestitam praznik-Dan državnosti BiH , da im zaželim dobro zdravlje, sreću i puno mira u našoj domovini. Tus u i gosti koji su nam stigli iz susjednih općina, a publika je večeras imala priliku vidjeti ukupno sedam koreografija od kojih su prvu izveli naši mališani, zatim igre iz Sarajevskog polja, stare Banja Luke, muslimanske svadbene običaje, a naše veteranke su nastupile sa tradicionalnim bosanskim igrama, djevojačkim gradskim igrama i igrama iz Sandžaka. Bilo je tu i recitala i pjesme shodno ovoj današnjoj aktivnosti, kazao je Hazim Osmanović, predsjednik društva.

KUD “Puračić” okuplja oko 200 aktivnih članova raspoređenih u nekoliko sekcija, a u već u narednom periodu očekuju ih i pripreme za slijedeću godinu.

– U posljednje vrijeme smo imali puno aktivnosti, a već slijedeće sedmice uzet ćemo učešće na CIOFF-ovom seminaru za organizatore folklornih festivala a potom slijede i godišnje analize, te priprema planova za narednu godinu. Mi smo već počeli sa pripremom novih koreografija za narednu godinu tako da na to stavljamo akcenat, dodaje Osmanović.

Treba spomenuti da je tokom ove godine društvo imalo brojne nastupe i uspješno realizirane aktivnosti s ciljem očuvanja i promocije bosanske kulturne baštine, tradicije i običaja naroda u Bosni i Hercegovini.

Komentari