Na platou ispred Centra za kulturu Lukavac jučer je održan prvi po redu Festival umjetnosti, kulture, humanizma i sporta simboličnog naziva „Za tebe“, a u organizaciji grupe entuzijasta ovoga grada.

Radionice, performansi, izložbe, sportske aktivnosti za djecu, kao i večernji nastupi lukavačkih bendova za nešto starije generacije, bile su dio programa ovogodišnjeg festivala. Kako je ovom prilikom istakao Alen Nuhić, jedan od organizatora, cilj je da se kroz zajedničku platformu predstave muzičari, akivisti, umjetnici i sportisti koji djeluju na području općine Lukavac.

-Cilj je bio da organizujemo jedno cjelodnevno druženje za djecu koja su uživala u slikanju, karateu, kung fu-u, upoznala se sa udruženjima, te odrasle za koje smo pripremili koncert pet lukavačkih bendova. Podijelili smo 130 zahvalnica učesnicima, tako da je sa nama bilo preko 150 mališana i prezadovoljni smo odzivom. Ranije smo imali slična druženja na drugim lokacijama, te na ovaj način želimo promovisati i neke mikrolokacije u gradu kako bismo bar dva puta godišnje organizovali manifestacije ovog tipa, dodao je Nuhić.

Našim najmlađim sugrađanima predstavili su se klubovi borilačkih sportova „Master“ i „Orkka“, Kung fu Wu Shu „Majstor“, Školica sporta „Bambi“, Ultimate frisbee klub, U.G. „Dobri ljudi“, volonteri Crvenog križa, „Art centar“ i mnogi drugi.

-Naš klub je osnovan prije godinu dana i trenutno brojimo 30 aktivnih članova. Prezentirali smo samoodbranu, a cilj nam je bio da motivišemo mlade da se što više uključuju u sport, kazao je Amar Aljić, član Kung fu Wu Shu „Majstor“.

Svoj promotivni štand imali su i volonteri Crvenog križa/krsta općine Lukavac koji su privukli dosta pažnje, ali i imali zadatak da obezbjeđuju samu manifestaciju.

-Imali smo par aktivnosti kao što je podjela promotivnih letaka, učlanjivanje zainteresovanih građana u našu organizaciju, prodaja markica uoči Sedmice borbe protiv tuberkuloze, a za naše najmlađe sugrađane pravili smo i balone različitih oblika. Tu smo prvenstveno da podržimo mlade, jer oni su naša budućnost i posebno nam je drago kada vidimo mlade ljude da dolaze u našu organizaciju, kazao je volonter Ismar Džinić.

Općinski načelnik, Edin Delić pohvalio je organizatore za njihov trud, te istakao značaj organizovanog djelovanja mladih u svrhu promicanja kulture, sporta i umjetnosti.

-Ovo je dokaz da mi na općini imamo mlade, poduzetne, aktivne mlade i ljude sa inicijativom koji mogu napraviti ovakve stvari. Ovo je ujedno i jedna krasna čestitka u povodu Dana općine Lukavac.

U večernjem dijelu programa, publika je imala priliku uživati u različitim muzičkim žanrovima od rock-a, hip-hop-a, elektronske muzike i punk-a, a nastupili su lukavački bendovi i izvođači: „Jack the Ripper“, „Sinovi“, „Crni Dani Cern-a“, „Concord Unity“ i „Nevix“.

Komentari