Na stadionu Jošik u Lukavcu održan 5. Srebrenički performans u organizaciji Odjela za brak i porodicu (pri Muftijstvu tuzlanskom) i koordinatorice mualime Hasibe Saračević sa saradnicima.

 

U znak sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici i u znak iskazivanja poštovanja prema nevino stradalim žrtvama, od učesnika su simbolično formirani broj 8372 i Srebrenički cvijet, te su upriličena prigodna obraćanja, izvođenja ilahija i Srebreničkog inferna.

Učesnici 5. Srebreničkog performansa su učestvovali u mirnoj šetnji od stadiona Jošik do ulice Žrtava genocida u Srebrenici i Spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici. Kako su istakli Gradonačelnik dr.sc. Edin Delić i Predsjedavajući Gradskog vijeća Lukavac gosp. Suad Salibašić, Lukavac je uvijek bio, jeste i biti će uz Srebrenicu, Lukavac je u proteklom periodu dobio naziv ulice Žrtava genocida u Srebrenici, izgrađeno je Spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, već 5. put se u Lukavcu održava Srebrenički performans, čime Lukavac na dostojanstven način nastoji iskazati poštovanje prema nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici. Ovom prilikom su se zahvalili organizatorima i učesnicima na realizaciji 5. Srebreničkog performansa.

Komentari