Proteklog vikenda u Devetaku je održan 5. međunarodni festival kulturno-umjetničkog stvaralštva “Devetak 2017.” koji je uz domaćina  okupio osam kulturno-umjetničkih društva iz BiH i regije.

Kulturno-umjetničko društvo Devetak, osnovano je 2011. godine, a proktelih godina aktivno rade na očuvanju tradice naroda BiH i Balkana, a dokaz tome je i ovogodišnja manifestacija koja je predstavila KUD Puračić, KUD Mladost Malešiće, UM Poljice, GKUD Lukavac, KUD Sloga Bikodže, kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske – KUD Biseri Slavonije i KUD Bosna Istarske Županije.

Predsjednik Skupštine KUD Devetak, Ermin Jusufović tokom svečane ceremonije otvorenja festivala obratio se prisutnim sa porukom da KUD Devetak ima misiju da njeguje običaje i tradiciju naroda u BiH.

-Petu godinu zaredom organizujemo međunarodni fesitval kulturno-umjetničkog stvaralštva. Ove godine je to malo skrominije, ali to nas nije spriječilo da nastavimo misiju očuvanja tradicije, baštine i običaja naroda u BiH i da radimo sve ono zašto smo se obavezali prihavatajući funkciju i obaveze koje sa sobom nosi  Kulturno-umjetničko društvo Devetak, kazao je Jusufović i poželio da učesnici festivala i svi gosti iz Devetaka ponesu samo lijepe uspomene.

 

 

Komentari