JU Javna biblioteka Lukavac organizovala je 26. po redu pjesnički memorijal “Avdo Mujkić” koji je okupio brojne posjetitelje, ljubitelje pisane riječi i umjetnike iz različitih gradova BiH i Slovenije.

-U znak sjećanja na lik i djelo našeg uvaženog i čuvenog pjesnikaž, Avdu Mujkića, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag svojim djelima, organizujemo ovu memorijalnu manifestaciju. Avdo je mnogo toga zaslužio, a njega niti Biblioteka niti Lukavčani ne smiju zaboraviti i mi se iz godine u godinu trudimo da sačinimo što bogatiji program. Cilj nam je da se prisjetimo Avdinog stvaralaštva, a imamo i obavezu da okupljamo i prmovišemo druge stvaraoce i autore, kazala je Nihada Fajić, direktorica JU Javna biblioteka Lukavac.

U okviru bogatog programa manifestacije otvorena je izložba fotografija Adriane Pisk iz Slovenije pod nazivom “Misteriozni svijet maski” i članova Grupe Lucido “Slike sahranjene u tijelima”, te izložba umjetničkih slika sa likovne kolonije “Bistarac” u organizaciji HKD “Napredak”, Lukavac.

-Oduševljena sam što sam danas među vama. Moje fotografije su nastale za vrijeme festivala u Italiji i radi se o jednom projektu povezivanja maski i prostora. Prvim pogledom na te maske osjeti se čarobnost i misterioznost tog skrivenog svijeta. Smatram da je umjetnost moguće naučiti, ali ona prava umjetnost proizilazi iz duše i to je upravo ono što sam željela da predstavim. Iskreno se nadam ćete i vi uspjeti osjetiti dušu u mojim fotografijama, kazala je umjetnica Pisk.

Posebnu pažnju posjetitelja svakako je privukla zavičajna soba opremljena vrijednim eksponatima, gdje su, ovom prilikom, predstavljena stvaralaštva novoformirane sekcije “Kućne radinosti” i Kulturno-umjetničkog društva “Ozren” iz Krtove.  Svoju sekciju, koja će od sada egzistirati u okviru JU Javna biblioteka Lukavac, predstavila je Osmana Jusufović, dok je rad i uspjehe KUD-a „Ozren“ predstavio predsjednik Vijeća MZ Krtova 1, Rajko Ćosić.

U drugom dijelu programa, posvećenom liku i djelu pjesnika Avde Mujkića,  govorili su njegov dugogodišnji prijatelji i saradnik Jakub Subašić iz Zavidovića i književnik Mehmed Đedović iz Kalesije. Također je upriličena i promocija knjige „Čovjek sa sjajem Une u očima-Amarildo Mulić“, autorice Dinke Redžić iz Slovenije, a o djelu su govorili recenzenti Nihad Mešić River iz Tuzle, Amir Hodžić i Mihad Sakić iz Lukavca.

Za kraj ovogodišnje manifestacije, organizovana je i debata sa mladima na temu “Stavovi bosanskohercegovačkih građana o poznavanju aktivnosti dijaspore u svijetu i samoj Bosni i Hercegovini”, naslovljene na osnovu istoimene knjige, autorice Dinke Redžić, sa akcentom na odlazak mladih iz BiH.

Komentari