Da maska i distanca, te generalno odgovorno ponašanje imaju smisla, pokazao je najnoviji primjer kada su se u općinskoj administraciji u Lukavcu pojavila dva uposlenika pozitivna na koronavirus.

Načelnik Edin Delić je sa saradnicima poduzeo sve potrebne mjere, te se broj oboljelih nije povećao.

“Nakon što je kod dva zaposlenika Općine Lukavac dijagnosticirano prisustvo virusa Covid 19 prije 10-tak dana izvršili smo odmah sve potrebne radnje kako bi se identificiralo moguće prenošenje na kontakte u Općini Lukavac i prevenirala dalja progresija infekcije.
Iako dva zaražena lica nisu u direktnom kontaktu sa građanima ili sa većim brojem zaposlenika, nije bilo potpuno jasno kako je došlo do njihove infekcije i da li u zgradi Općine Lukavac imamo “klaster”.

Danas smo dobili zvanične rezultate svih testiranih i nemamo ni za jednog od potencijlanih kontakata identificiranu infekciju, odnosno svi nalazi su “negativni”. Očigledno je da izvor infekcije nije u zgradi Općine Lukavac, kao i da smo zaustavili ovaj “potencijalni klaster”.

Treba imati u vidu da su neki od “prvih kontakata” inficiranih osoba bili u istoj prostoriji gotovo cijelo radno vrijeme nekoliko sati sa zaraženim, ali da su međusobna udaljenost i zaštitna sredstva i u takvim okolnostima ipak bili barijera za širenje infekcije. “MASKA i DISTANCA” itekako imaju smisla. Umjesto rukovanja dodirnite se laktovima, udaljite se na metar-dva od sagovornika, ne unosimo se jedni drugima u lice i izbjegavajmo nepotrebna izlaganja izvorima zaraze.

Općina Lukavac nastavlja otežano provoditi sve svoje aktivnosti, uz provođenje mjera zaštite, među kojima u prvom redu ističemo nošenje zaštitne maske, izbjegavanje blizine i kontakta sa drugim licima, učestalo pranje ruku i dezinfekcija prostorija”, poručio je načelnik Edin Delić.

Komentari