Saopćenjem za javnost vijećnici SDP BiH u Općinskom vijeću Lukavac reagovali su na press konferenciju i Saopćenje za javnost Općinskog savjeta SBiH Lukavac koje je  objavljeno jučer,  07.09.2017. godine na stranicama portala Lukavacki.ba

Saopćenje za javnost vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Lukavac, objavljujemo u cjelosti:

Poštovana gospodo, autori saopštenja SBiH u kojem optužujete vijećnike SDP-a i načelnika Delića za političko stanje na općini Lukavac.

Potpuno prihvatamo optužbe za opšte stanje na području naše općine jer je znatno bolje nego što je bilo a bilo bi još bolje da vi ne vršite opstrukcije u OV Lukavac. Obzirom da ste imenom i prezimenom prozivali vijećnike SDP BiH kao odgovorne osobe za nastalo stanje u općini Lukavac, nećemo se libiti ni mi da prozovemo pojedince i postavimo im neka pitanja.

Gospodine Refiku Hankiću, znamo da si odavno postao portparol SDA ali si sve dosadašnje postupke svojih vijećnika svaljivao na njih. Da li si zaboravio svoje riječi ali ćemo izbjeći onaj vulgarni dio koji si izgovarao:

„Ne mogu im ništa, prodali su se, jedan za zaposlenje sina drugi za zaposlenje sestre.“
Gospodine Hankiću spominjete bolesne političke ambicije a da li si zaboravio svoje zahtjeve poput onog da Fahrudin Smajlović – kadar SDA umjesto šefa finansija u DZ Lukavac bude imenovan za pomoćnika direktora za finansije. Razlog za to si navodio da ti sačuva tu poziciju do isteka mandata a na šta se nije pristalo. Takođe, da li si zaboravio zahtjeve da ti rodica ostane direktor socijalnog što smo takođe odbili. Znamo da nas je to koštalo većine u OV, ali smo ostali principijelni da nećemo biti prodane duše kao ti i tvoji vijećnici.

Gospodine Hankiću da li si zaboravio da ti nisi došao na poziciju federalnog parlamentarca voljom građana nego kompenzacijskom listom odnosno opet ličnom trgovinom unutar stranke. Zbog toga se zapitaj i sam o tezi da apsolutno nikom nije zagarantovana pozicija jer tebi ne da nije zagarantovana nego je nisi ni zaslužio. Međutim, budi siguran da će izbori biti najbolje mjerilo tvoga rada. Postavljate pitanja načelniku Deliću o obećanjima, teško ti možeš i vidjeti šta je urađeno a šta ne jer se ili zavlačiš u budžake pa trguješ pozicijama ili si u Sarajevu, pa te niko i ne susreće po gradu.
Gospodine Hankiću kad pratite medije onda prati i komentare na njima pa vidi da nečelniku Deliću podršku daje i većina osoba koje su bile na listama SBiH. Gospodine Hankiću govorite o „medijima načelnika Delića“ a nećete da analizirate medije koji nisu u stanju napisati ni jednu rečenicu o pozitivnim humanitarnim projektima koje realizuju osobe iz SDP-a u saradnji sa građanima.

Gospodine Hankiću pozivamo te da ako ne možeš sa drugima da bar ostvariš kontakt sa Suadom Salibašićem, Erminom Jusufovićem, Osmanom Blekovićem itd. koji su zaduženi za obilazak određenih mjesnih zajednica da ti podnesu izvještaj o čemu oni govore na tim sastancima, šire li oni i podstiču sve ono što si naveo.

Gospodinu Mihadu Sakiću nije smetao načelnik dok je za njim trčkarao kao pudlica po Poljicu, Puračiću i bog zna do kada bi bilo tako da nije skontao da načelnik Delić nije baš neko ko na prvu daje direktorske pozicije na koje se začešljao. Bio je u stanju gurati projekat muzeja u Lukavcu samo zbog direktorske pozicije, pa ćemo se složiti da je on zaista sazrio za muzeja ali sa stanovišta svoje političke karijere a u muzej bi mogao postaviti svoju fotografiju sa Slobodanom Miloševićem koja kruži internetom.

Sada da odgovorimo i na postavljena pitanja:

Kada će načelnik početi raditi na ekologiji DA LUKAVAC PRODIŠE?

Priznajemo načelnik je možda podcijenio situaciju, nije bio svjestan da ste vi u proteklom periodu kao koalicioni partneri zagadili sve što se moglo zagaditi, da prvo treba očistiti vaše umove i promijeniti kompletan pristup određenim problemima. Vi ste ti koji ste zbog ličnih interesa htjeli izdati dozvole i novim zagađivačima a optužujući za to načelnika, poput PIROLIZA GUMA. Kao i u svemu drugome ima napretka ali rezultati će se pokazati nešto kasnije pa se toga i plašite. Pozivamo vas da obiđete postrojenja u GIKILU i da vidite da se ipak zahvaljujući stalnim razgovorima, zahtjevima od strane načelnika općine trenutno mnogo ulaže na poboljšanju tehnološkog procesa sa ciljem smanjenja emisija štetnih čestica.

Kada će početi rješavati pitanje pasa lutalica?

Moramo vas pitati jedno od najbitnijih stvari, da li ste vi zaboravili da ste vi većina u OV, odnosno zastupničkoj vlasti. Da li ste zaboravili da se ključne odluke po ovom pitanju donose na OV. Ne, vama je bilo važnije delegirati smjene UO JUDZ Lukavac, smjenu VD direktorice, smještavati svoje kadrove nego delegirati rješavanje problema poput pasa lutalica.

Kada će nečelnik početi čistiti jezero Modrac?

Mi prvi put čujemo da se nešto čisti dok se još uvijek kontinuirano zagađuje. Pitamo vas da niste sklopili kakav sporazum sa koalicionim partnerima iz Banovića da što više nastavi zagađivati jezero kako biste nam otežavali u realizaciji tog projekta. Još nismo čuli ni jednu izjavu vaših vijećnika, predstavnika u bilo kojoj vlasti ili predsjednika stranke da osude to što rade iz Rudnika Banovići, šutite kao da se to ne dešava u vašem dvorištu. Možda su to razlozi zašto se gospodine Hankiću sastaješ više sa Kukićem i od istaknutih članova SDA Lukavac.

Na kraju pitanje koje se tiče neovisnosti načelnika SDP?

Dobro ste rekli, nekoliko puta izgovorena laž može postati istina pa se maksimalno i trudite na pojašnjavanju vaših izrečenih laži. Ponoviti ćemo vam još ovoga puta da načelnik nije bio neovisni – nezavisni kandidat, već kandidat tri partije – stranke (SDP, SDU i DF), možda imate žal što nije bio vaš kandidat, što ste izabrali pogrešnog kandidata koji je sakupio toliko glasova koliko mogu sakupiti i pojedini vijećnici za OV gdje je 10 puta više kandidata u opticaju da osvoje glas građana. Kada ste toliko sigurni da načelnik Delić nije ništa uradio pozivamo gospodina Hankića nek on pokrene postupak opoziva i da on bude lično protivkandidat Deliću a možda bi mogao okušati sreću i Mihad Sakić, pa se i sami izvagajte oko podrške građana. Sigurni smo da Hankić sada ne bi osvojio ni ono što je osvojio prije godinu dana, jer je i to sakupio zahvaljujući podvali građanima, putem medijske debate na televiziji TK, kako je on tobože suprotstavljena strana SDA a o Mihadovoj podršci suvišno je i govoriti. Zanimljivo je da vama više smeta Delićev ulazak u SDP nego onima sa kojima je ušao u kandidaturu DF-u i SDU. To potvrđuje našu sumnju da ste očekivali da i na toj osnovi trgujete, da postane član SBiH. I SDP je ipak održao izbornu konferenciju a vi u SBiH to i ne smijete jer ste svjesni da ne bi ostali na tim pozicijama, kaznili bi vas vaši članovi.

Na kraju obzirom da ste nas optužili za huškašku politiku, možemo vam samo poručiti da ukoliko pod tim podrazumijevate sve što smo iznosili i javno prozivali one koji su štetno i kriminalno radili u proteklom periodu obećavamo da ćemo to nastaviti i u narednom periodu.

 

Komentari