U organizaciji ŽOK “Lukavac” i OK “7 Lukavac” sa radom započinje odbojkaška akademija za djecu uzrasta od 10-15 godina za djevojčice i dječake sa područja opštine Lukavac. Treninzi se trenutno održavaju ponedjeljkom u sportskoj sali OŠ “Lukavac Grad” i srijedom u sali “GEŠC”-u, a sa zvaničnim početkom u februaru treninzi će biti organizovani vikendom, zbog planiranog načina rada.

Projekat pod nazivom “Socijalno-inkluzivna nastava odbojke za djecu osnovnih škola opštine Lukavac – bez sportske sale” podržan je od Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine.

U razgovoru sa Natmirom Buljubašićem, trenerom ŽOK “Lukavac” i koordinatorom projekta, saznali smo da se radi o programu koji će doprinijeti značajnijem uključivanju djece školskog uzrasta u odbojku, sa prvenstvenom namjenom aktivnog bavljenja djece sportom.

” Ovim projektom cilj nam je prvenstveno bio da masovnije uključimo djecu u sport. Kao što je poznato veliki broj okolnih naselja u Lukavcu  ima nedostatak sportskih dvorana, što je posebno evidentan problem za bavljenje sportom u zimskom periodu. Stoga u saradnji ŽOK “Lukavac” i OK “7 Lukavac”, sa podrškom projektu od strane federalnog Ministarstva za sport pokrećemo odbojkašku akademiju, gdje će biti obezbijeđen besplatan autobus za svu djecu sa šireg područja opštine Lukavac, koja će u zimskim danima vikendom trenirati odbojku u Lukavcu. Autobuskim prevozom bit će obuhvaćena sljedeća naselja: Berkovica, Gnojnica, Dobošnica, Devetak, Puračić, Tabaci, Modrac, Lukavac Mjesto, Hrvati. U mjesecu februaru započinjemo sa treninzima koji će se održavati vikendom u Lukavcu, gdje ćemo imati veliki broj djece na jednom mjestu uključen u sportski razvoj i odgoj. Također, planiramo da u narednim mjesecima za sve učesnike akademije realizujemo i besplatnu školu plivanja” – rekao je Buljubašić.

Ovaj projekat svakako će doprinijeti zdravijem fizičkom i psiho-mentalnom razvoju djece, koja će biti u mogućnosti da jednoga dana postanu vrhunski sportisti.db

Komentari