Da se može biti uspješan u sportu i ostalim društvenim sferama, primjer je 23-godišnja djevojka iz Srebrenika, Zerina Suljić.

Razgovarao: Haris Zilić

Zerina je odbojkašica ŽOK Smeč Lukavac, a pored toga, ova mlada djevojka je i šesta godina medicinskog fakluteta i još je semestar dijeli od titule doktorice. Za osam dana proslavit će svoj 24.rođendan.

#studentslife#tuesdaymorning#🔯🤗

Objavu dijeli 🏩 Medicine (6th year 💊 👩‍🎓) (@zerinasuljic)

No, ovdje nije kraj. Za Zerinu mnogi kažu da je i jedna od najljepših sportiskinja u Bosni i Hercegovini, a mi smo mi imali priliku da sa Zerinom obavimo malo opširniji intervju u kojem smo se doatkli svega pomalo.

Odakle ljubav prema sportu u ovom slučaju odbojci?

– Ljubav prema sportu je počela još od mog djetinjstva, kada se počela javljati ta nezasita istraživačka radoznalost koja me je poticala da probam neke nove stvari. Moje slobodno vrijeme je bilo ispunjeno raznim sportskim aktivnostima, a ponajviše odbojkom koja mi je jednostavno prerasla u naviku i bez koje više nisam mogla. Vremenom se stvorila veoma jaka emotivna veza između nas, tako da nisam ni u kom trenutku pomislila odustati od sporta i sportskih aktivnosti. Iako sam uvijek znala da je moja najveća ljubav medicina i da su mnogi odustali od sporta baš zbog težine koju nosi taj fakultet. Ja sam pokušala i dokazala svima da se može spojiti nespojivo. Sada sam šesta godina Medicinskog fakulteta u Tuzli i u roku završavam studij. Za svih ovih godina uspjela sam se profesionalno baviti odbojkom, stizati na sve moguće treninge i utakmice i ujedno biti jedan od najboljih studenata na Medicini. Mogu slobodno reći da mi je sport izgradio osjećaj za timski rad i veću želju za uspjehom što me je dodatno motivisalo kako u sportu tako i na fakultetu.

Ciljevi u daljoj karijeri?

– Za sada se još bavim profesionalno odbojkom, i moji planovi su da nakon što završim faks nastavim se baviti odbojkom, ali rekreativno i onoliko koliko mi obaveze budu dozvoljavale.

Ko je vaša najveća podrška?

– Moja najveća podrska su moji najbliži koji su bili tu uz mene uvijek i bez kojih ne bih sigurno uspjela.

Kako sebe motivišete pred utakmice?

– Svaka sezona je za mene jedno novo iskustvo, tako da sam već na početku sezone motivisana ciljem koji sam sebi postavila. A pred samu utkamicu motivišem se skupa sa svojim timom. Pošto sve ovo gledamo sa neke pozitivne strane, želimo da prije svega naučimo nesto novo kao i da sklapamo nova prijateljstva. Također dodatni motiv nam je da osjetimo taj takmičarski duh i želju za pobjedom kao i taj nevjerovatan osjećaj nakon pobjede.

Neostvarena želja?

– Mislim da sam za sada sve svoje želje ostvarila, a za period koji slijedi ću se potruditi da ih što više ostvarim.

Citat koji je na vas ostavio jak dojam?

– Ne dozvolite da danas odete kući sa – istim strahovima, istim nedoumicama, istim uvjerenjima, istom neodlučnošću i strahom od novog. Neka vaši razlozi za dolazak, ne postanu vaši izgovori po odlasku.

Vaš komentar na cijelokupnu situaciju u BIH sportu?

– U našoj zemlji se veoma malo ulaže na razvoj svijesti o važnosti i uticaju sporta na mlade ljude . I krivce ćemo uvijek traziti u nedostatku finansija i u problemima u kojima se naša država trenutno nalazi, a zapravo smo mi ti koji smo odgovorni za takvu situaciju. Trebamo se svi aktivirati i svojim sopstvenim primjerom pokazati čari sporta i koliko prednosti fizicka aktivnost nosi sa sobom. Na takav način ćemo najbolje potaknuti i druge ljude da se počnu baviti nekim sportom.

Za vas kažu da ste jedna od najljepših sportiskinja u BiH, kako se nosite s tim epitetom?

– Pa kažu da iako ljepota zrači izvana, taj osjećaj zapravo dolazi iznutra. Tako da ako je čovjek sretan i pun samopouzdanja onda takav dojam ostavlja i na okolinu.

Neka poruka za kraj za sve mlade koji se bave sportom?

– Shvatajući važnost fizičke aktivnosti i svih pozitivnih stvari koje nam sport dnosi želim da potaknem sve mlade ljude da se počnu baviti sportom i da istraju u tome. Pružite sebi priliku da pokažete svoje natjecateljske sposobnosti, i pokažite i dokažite šta sve možete i za šta ste sve sposobni.

Sportske.ba

Komentari