Niske temperature, česte i obilne padavine nepovoljno utiču na motorna vozila. Tako zbog snijega ili poledice sistem u automobilu teže prenosi snagu na podlogu, dok so nakupljena na cestama šteti karoseriji vozila, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora i crpe energiju iz akumulatora. Stoga je potrebno adekvatno pripremiti vozilo za nadolazeću zimu, ali i biti svjestan činjenice da je od sutra obavezno posjedovanje zimske opreme. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima, čija je dubina gazećeg sloja minimalno 4mm i pneumatici sa ljetnim profilom. Također, za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

”Ono na šta trebate obratiti pažnju jeste da li imati dovoljnu dubinu profila gazećeg sloja, bitna stavka je i pritisak u gumama koji mora biti za 0,15 bara veći u zimskom periodu. Savjetujemo da provjerite tekućinu u vašem vozilu rashladnu tekućinu i tekućinu za zamrzavanje, provjerite metlice brisača da li ih je potrebno zamijeniti” – kazala je Silma Muminović, stručna suradnica za sigurnost saobraćaj BIHAMK.

Također, vozači moraju obratiti pažnju na akumulator, kao i na ulje koje treba biti manje viskozno, dok je od izuzetne važnosti ispravnost kočnica. S druge strane, automehaničarske radnje imaju pune ruke posla u prethodnim danima jer vozači u zadnjem času mijenjaju gume, a među njima su prisutne, kažu u Unitrade-u, brojne zablude.

Postoji mnogo zabluda kod nas na tržištu kao na primjer da postoji ljetna i zimska guma to ne postoji i to trebamo otkrit svim našim gledateljima. Postojii ms guma i zimska guma. MS guma je u prevodu: blato – snijeg guma i imamo klasično zimsku gimu. Kod nas se koristi na tržištu ms guma koja se koristi cijelu godinu. Ima i cjelogodišnju gumu” – rekao je Mario Grgić,  voditelj podružnice Unitrade Živinice.

Bitno je i pravilno skladištiti i čuvati gume koje se neće koristiti u zimskom periodu, ističe Grgić. Međutim, to ipak najbolje rade autoservisi.

”Ona ne treba da bude na suncu ona treba u tamni prostor da bude, sakrivena od vanjskog uticaja to je moja preporuka da se gume daju onima koji rade sa gumama, da se one stave u hotel za čuvanje guma,” dodaje Grgić.

20 KM košta skladištenje ljetnih guma, dok kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 maraka za vozače, a čak 500 KM za preduzeća.

A oni koji nisu pripremili zimsku opremu trebaju to učiniti do kraja ovog dana jer od sutra bi njihov novčanik mogao biti lakši za 40 maraka. Također, trebaju znati da time ugrožavaju kako svoju, tako i sigurnost svih drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor: RTV Slon

Komentari