Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i na duhan za pušenje za 2017. godinu.

Prema odluci koji je usvojio upravni odbor UIO BiH, kada su u pitanju cigarete, akcize će se plaćati na način da je propocionalna akciza 42 % mlaoprodajne cijene, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta. Mi u UIO BiH očekujemo  do kraja novembra mjeseca nove maloprodajne cijene, koje će nam dostaviti veliki proizvođači i distributeri cigareta u našoj zemlji. Mi ćemo praktično tada znata koje će biti nove maloprodajne cijene cigareta na snazi od početka 2017. godine, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje, konstatuje da će veliki proizvođači i distributeri cigareta odlučiti da li će ukupno poresko opterećenje prevagnuti na krajnjeg potrošača ili će cijenu formirati na neki drugi način.

ratko_kovacevic-Usklađivanje oporezivanja akciza cigareta i duhana u našoj zemlji sa legislativom EU radi se od 2009. godine, na način da svake godine UO UIO BiH donese posebnu odluku akciza na cigarete i duhan za narednu godinu. U svakom slučaju i za 2017. godinu, očekuju nas nove cijene cigareta, koje ćemo imati kada nam proizvođači dostave, kaže portparol UIO BiH.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 96,80 KM po kilogramu.
Podsjetimo, Odlukom za 2016. godinu akcize za cigarete iznosile su: minimalna od 2,23 KM za pakovanje od 20 komada cigareta, a akciza na duhan 89,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januar i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara ove godine kako bi se obračunala razlika.

Povodom najave poskupljenja cigareta, kontaktirali smo i Gordanu Bulić, predsjednicu “Kluba potrošača TK” da vidimo da li oni smatraju da je ovo direktan udar na krajnje potrošače.

gordana_bulic_potrosaci-Akcize zaista teško padaju potrošačima. Uvođenje akciza  je uvijek, u krajnjom, na teret potrošača. Bilo o čemu da se radi, smanjuje se realni budžet porodice, koja kupljuje te proizvode (koji su akcizni). Nažalost, akcize kao oblik opterećenja, utiče na smanjenje prodaje takvih roba na tržištu i naravno ubiranje nekih dodatnih poreza na takve robe je praksa u svim zemljama EU, i svi znamo da su jako skupe cigarete i alkohol u izu evropskih zemalja,  naglašava Gordanu Bulić, predsjednica “Kluba potrošača TK”.

Iako se cigarete ubrajaju u luksuz, surova je činjenica u našoj zemlji standardi nisu kao u zemljama članicama EU, a da će se cijene prema svemu sudeći, ujednačiti kao i u onim sa višim ekonomskim  standardom.

Konstantno primjećujemo nova poskupljenja, a cigarete i duhan su samo jedan od proizvoda, kojima iz godine u godine skaču cijene.

Pored toga, one se smatraju štetnim za zdravlje ljudi, tako da nepušači, pozdravljaju i poskupljenja, ali i skoro najavljenu zabranu pušenja. Konzumenti, kojima taj luksuz predstavlja jedinu strast, jasno se protivi i jednom i drugom. U razgovoru sa nekim konzumentima, očito je da ih noviteti koje mogu očekivati od nove godine, a koji se odnosi na cigarete, frustriraju.

-Radi se u prvom redu o duhanu, duhanskim prerađevinama,  i mi znamo da to pogađa pušači, ali isto tako svi znamo da cigarete i pušenje doprinosi nizu bolesti i sasvim sigurno da trebaju postojati određene mjere kojim bi se to ograničilo i smanjilo. Ako je jedan od načina povećanje cijena, u Udruženju, podržavamo, dodaje predsjednica Kluba potrošača Bulić. 

Iz Udruženja potrošača  naglašavaju da će poskupljenje cigareta dovesti do toga da mlade osobe neće biti u mogućnosti da si priušte ove robe koje su jako štetne. Oni smatraju da je to potpuno opravdano. Jedina njima bolna stvar je da bi novac od akciza na ove proizvode, trebalo sasvim sigurno usmjeriti u poboljšanje uslova u zdravstvu i ostalim bitnim stvarima za kanton i državu.

Bolna činjenica je, ako ne odu prave svrhe, gdje te pare odu? Za plate, paušale, luksuzna auta, putovanja državnih službenika?

 

Komentari