JU Dom zdravlja Lukavac Foto: www.dzlukavac.com
JU Dom zdravlja Lukavac - Foto: www.dzlukavac.com

Ukoliko se Upravni odbor JZU Dom zdravlja Lukavac ne imenuje po zakonu ugroženo je dalje funkcionisanje ove ustanove, a moguće su slične sankcije u susjednim općinama.

Privremeni UO JZU “Dom zdravlja Lukavac”: “Dževdo” i “Patara” – čuvari našeg zdravlja

Inače,  aktuelni saziv OVLukavac na samom početku svog mandata imenovao je privremeni Upravni odbor JU Dom zdravlja u sastavu Dževad Mujkić, Nermin Imamović i Vildana Kovačević. Zakonom je propisano da se privremeni Upravni odbor može imenovati najviše jednom na tri mjeseca, a uzimajući u obzir da je Dom zdravlja u više navrata imao privremene UO, ovakva odluka je nezakonita, kaže Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac - Foto: Ermin Ribić
Dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac – Foto: Ermin Ribić

Prije mjesec dana Vlada TK je okončala svoju proceduru i dostavila odabranog člana.  Uputio Općinskom vijeću na potvrdu, jer apsolutno nije bilo razloga da se čeka zbog poznatog stanja u Domu zdravlja. Proslijedio sam prijedlog kandidata koga je dostavila Vlada TK, poštujući načelno da je to organ koji utvrđuje prijedlog i da moj subjektivan stav ne smije biti smetnjom, ukoliko je Vlada TK ispoštovala zakonsku proceduru. Kako nisam ustanovio nikakav pravni, formalni ili suštinski nedostatak u izboru, odlučio sam se predložiti ono što je Vlada TK, odnosno resorno Ministarstvo dostavila Općini. Na sjednici Općinskog vijeća Lukavac održanoj 20.03.2016. godine prijedlog Vlade TK nije dobio potrebnu većinu, odnosno zbog stava SDA da treba biti predložen neki drugi kandidat nije donesena Odluka o izboru. Na samoj sjednici upoznao sam prisutne i javnost da se radi o prekoračenju ovlaštenja i ugrožavanju daljeg rada Doma zdravlja, kaže načelnik Delić.

Prema upozorenju koje je stiglo od Vlade TK vidljivo je da Općina Lukavac nije usamljeni slučaj te da je sličan scenario moguć za Teočak, Srebrenik, Gračanicu, Čelić, Živinice, Banovići, Kladanj, Doboj Istok, Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje Ilidža Gradačac i JZU Apoteke Srebrenik.

Komentari