Za danas je bila zakazana sjednica Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj su, između ostalog, trebali biti razmarani prijedlog budžeta, ali i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

 

Međutim, nova skupštinska većina, koja sada ima 18 zastupnika održala je svoju sjednicu izvan zgrade bez prisustva 17 drugih zastupnika na kojoj je imenovala novo rukovodstvo nakon čega je uslijedila smjena aktuelnog saziva Vlade TK. Žarko Vujović ovakav način ‘preuzimanja vlasti’ u TK okarakterisao je kao napad na ustavni poredak i pozvao je ministra Uprave policije MUP-a TK da da zaštiti institucije sistema.

Novu većinu u TK čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB sa 18 ruku. Podsjetimo, nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

Dževad Hadžić predsjednik KO SDP-a BiH Tuzla zakazao je u zgradi Skupštine TK press konferenciju za medije na kojoj će biti saopćeno više detalja i informacija. Nakon smjene Vlade TK na današnjoj sjednici hitnog karakteraimenovani su i novi predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda, te njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda.

Nova većina u Tuzli tvrdi da sve radi zakonito, SDA-ova vlada proglašava vanredno stanje

Nakon što je većina smijenila Vladu Tuzlanskog kantona i dio rukovodstva Kantonalne skupštine, u javnosti je nastala konfuzija jer dvije strane tvrde suprotno.

iz četiri stranke koje imaju većinu u skupštini navode da je sve obavljeno po propisima te da su smijenili Kantonalnu vladu, a predsjednik zakonodavnog tijela Žarko Vujović ukazuje na državni udar.

Ovog četvrtka je izuzetno burno u Tuzli jer je za jutros bila zakazana sjednica hitnog karaktera s nekoliko tačaka dnevnog reda, među kojima je i usvajanje prijedloga budžeta za idužu godinu te finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja koji bi omogućio nesmetano pružanje obavezne zdravstvene zaštite građanima.

većina od 18 zastupnika iz SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke u sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, gdje je bila zakazana sjednica, nije se pojavila. Oni su sa 18 potpisa sazvali posebnu hitnu sjednicu kojom je rukovodila zamjenica predsjednika Kantonalne skupštine, odnosno Lejla Vuković iz reda Bošnjaka.

Dvije sjednice su trajale istovremeno, a onom u BKC-u je rukovodio predsjednik Žarko Vuković, uz prisustvo sekretara ovog zakonodavnog tijela te zamjenika Borisa Krešića.

Shodno novonastaloj situaciji, potez većine Vujović je ocijenio državim udarom, pozvavši sve nadležne institucije na reakciju. On je također kazao i da je sjednica kojoj je prisustvovala većina održana nelegalno.

S druge strane iz većine navode da su sve proveli u skladu s poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona.

Prema navodima nove većine, njihova sjednica bila je popraćena od stručne službe koja je vodila zapisnik, a zahtjev za sazivanje sjednice predali su na protokol skupštine, zamolivši ga da obavijesti sve kolege o tome.

Shodno izjavama dvije strane u ovom trenutku nije poznato da li je saziv Vlade TK kojeg predvodi Denijal Tulumović iz SDA na funkciji ili će to ipak pripasti novom skupštinskom rukovodstvu koje je zadužilo sekretare ministarstava da obavljaju poslove ministara u narednim danima.

Prema informacijama koje su za portal Klix.ba potvrđene, Vlada TK na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem danas bi trebala proglasiti vanredno stanje u kantonu.

Izvor: Klix.ba

Komentari