Ceste Federacije BiH su objavile tender za izradu glavnog projekta izgradnje dionice Šićki Brod-Đurđevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo, saznaje poslovni portal Akta.ba.

 

Naime, Ceste FBiH su u februaru 2020. objavile, a zatim u martu poništile ranije raspisan tender za izradu glavnog projekta izgradnje dionice Šički Brod-Đurđevik.

Kako je navedeno u tenderu projektovanje podrazumjeva izradu glavnog projekta trase za dionicu Šićki Brod-Đurđevik i glavni projekat objekata na poddionici 2, Morančani-Živinice. Posao je vrijedan 2.136.752,14 KM bez PDV-a, a rok za prijavu na tender je 3. jun ove godine.

Kako smo ranije pisali dionica Šićki Brod – Đurđevik predstavlja jednu od saobraćajno najopterećenijig dionica magistralnih cesta u Federaciji BiH.

Postojeća cestovna komunikacija karakterizirana je lošim geometrijskim elementima, nedovoljnom propusnom moći i niskim nivoom usluge.

Istovremeno, ova cesta koja povezuje dva najmnogoljudnija kantona u FBiH, nema alternativu, nego predstavlja glavnu žilu kucavicu područja između Tuzle i Sarajeva, uz lokalne veze preko regionalnih i lokalnih cesta.

Komentari