Bogatim programom kojeg su izveli učenici Behram-begove medrese u Tuzli i hor Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Puračić, u velikoj sali Centra za kulturu Lukavac obilježeni su „Dani porodičnih vrijednosti“.  Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja ima za cilj promociju i afirmaciju porodice i njenih vrijednosti kao temelja cjelokupnog društva.

-Trudimo se da zajedno kreiramo jedan ugodan ambijent i dobru atmosferu za život budućih generacija i nadam se da smo na ovaj način pobudili tu nadu da mi, kao dobri roditelji i učitelji, trebamo prenositi ove vrijednosti drugima. Taj optimizam je duboko utemeljen u našem vjerovanju da će krajnji ishod biti kvalitetan i da sutra pripada onima koji su dobri, kazao je u svom obraćanju Ahmed ef. Hatunić, direktor medrese.

Ahmed ef. Hatunić, direktor medrese
Ahmed ef. Hatunić, direktor medrese

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ-a Puračić u Lukavcu, Zijad ef. Vehabović, ističući značaj jedne ovakve manifestacije

-Ovu zlatnu i čestitu djecu, pupoljke vjere Islama posebno selamim, neka ih Bog čuva, kako bi sutra u svim gradovima i selima promovirali porodicu i njene vrijednosti kroz riječ, dramu, recitaciju, ilahije i kaside. Iz hrama znjanja Behram-begove medrese u ovaj grad su ušli najbolji i najčestitiji, a sa vašim dolaskom, još jače je zapljusnula duhovna ljepota ovaj grad i ovaj Medžlis. Behram-begova medresa u Tuzli u svome programu ima poseban segmet koji svako želi da ima, a jedan od njih jeste izdizanje na površinu oca i majke, brata i sestre i onoga što se zove porodica. Zahvaljujući njima, dobili smo na poklon ovaj mali insert koji ćemo nositi duboko u svome srcu i prenijeti onima koji večeras sa nama nisu mogli biti ovdje, dodao je ef. Vehabović.

Zijad ef. Vehabović
Zijad ef. Vehabović

Lukavačkoj publici sinoć su se svojim izvedbama predstavili solisti, hor, glumci i recitatori Behram-begove medrese kao i članovi hora MIZ-a Puračić u Lukavcu.

 

Komentari