Polaganjem cvijeća i minutom šutnje pred Titovom bistom na platou ispred Centra za kulturu Lukavac, obilježena je 37. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi Društva „Josip Broz Tito“, Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR), predstavnici Općinskog odbora SDP-a, kao i ostali poštivaoci lika i djela nekadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Prigodnim govorom u ime organizatora skupa obratio se prof.dr. Edhem Muftić, predsjednik lukavačkog društva „Josip Broz Tito“. -Godinama se već ovako okupljamo i naš zadatak nije da oplakujemo Josipa Broza Tita, nego da se hvatamo u koštac sa nedaćama koje nas danas prate, da se suprotstavljamo svom zlu koje nas opsjeda, da se suprotstavimo naci-šovinizmu koje srećemo na svakom koraku, korupciji i kriminalu, da se borimo za mjesto pod suncem i da se borimo onda kada dođe vrijeme da olovka sudi.

Mi smo u prošloj godini napravili značajan pomak i nadamo se da ćemo napraviti i znatno veći, te da ćemo se tog tzv. monoetiničkog organiziranja kao političkog organiziranja riješiti zauvijek, ako ne u potpunosti onda bar u velikoj mjeri, kazao je između ostalog dr. Muftić.

Inače, Josip Broz preminuo je u Kliničkom centru u Ljubljani, 4. maja 1980. godine, a njegova sahrana je okupila mnoštvo političkih ličnosti, šefova država i vlada iz svih država svijeta. U to vrijeme pojavljuju se prve sumnje da li će njegovi nasljednici uspjeti da očuvaju Jugoslaviju u kojoj je on uspješno suzbijao nacionalizam i održavao jedinstvo. Nažalost, te sumnje se ostvaruju desetak godina nakon njegove smrti kada etničke podjele i konflikti dovode do krvavog raspada Jugoslavije.

 

Komentari