Porodice šehida i boračke organizacije zajedno sa općinskom delegacijom i načelnikom Dževadom Mujkićem, danas su obilježili 24. godišnjicu od formiranja.

Tim povodom položeno je cvijeće i proučena fatiha na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima i šehidima Lukavca.

“Svim borcima i pripadnicima 117. brigade čestitam 7. oktobar, dan kada je formirana ova brigada. To je period kada je izvršena agresija na BiH, a znamo dobro koji je cilj agresora bio. Sastali su se Istok i Zapad, željeli su podijeliti BiH na dva dijela. Mi smo to prilično spremno dočekali, ali i vrlo teško pošto je preko 50 posto opštine početkom rata bilo privremeno zauzeto. U početku su to bile sitne jedinice: vodovi, čete i bataljoni. Tek kada su se formirale 117. i 212. u Lukavcu, situacija se drastično izmijenila. Mi smo uspjeli, završili rat i oslobodili cijelu teritoriju općine Lukavac. Naša brigada bila jedna od najboljih u BiH iz razloga što nikada nismo izgubili niti jednog rova. Naši borci, gdje god su išli vani na ratišta, oni su osvjetlili obraz svoje općine.  Kao njihov komadant ponosan sam na svoje borce.“ – kazao je ratni komadant 117/223 brdske brigade, Ismet Arapčić.

Arapčić je dodao i to da je ova brigada iza sebe imala brojne uspjehe, a jedan od najznačajnijih bilo je oslobađanje Vijenca.

„Boj na Vijencu bio je prekretnica našeg rata. To je prvo najznačajnije oslobađanje i najznačajnija pobjeda zato što je Vijenac bio dominantan objekat, dobro učvršćen i sa jakom artiljerijom. Mi smo mjesecima pripremali to borbeno dejstvo i uspjeli smo izvršiti pješadijski desant na Vijencu. Nije to samo značajno za Lukavac, za brigadu, nego i cijelu BiH.“-poručio je Arapčić.

 

Komentari